Man släpade kvinna efter traktor – döms till fängelse

Man släpade kvinna efter traktor – döms till fängelse

2023-06-24

Man släpade kvinna bakom traktor – döms till fängelseEn 56-årig man som åtalades för mordförsök för att ha bundit en kvinna bakom en traktor och släpat runt henne på en åker. Tingsrätten dömde honom till tre års fängelse för grov misshandel.


Händelserna

 

Det var ett par dagar före nyårsafton som kvinnan, hennes ex-pojkvän och ytterligare en man samlades på en gård nära Toftanäs i Malmö. De drack alkohol och alla tre personerna blev kraftigt berusade.
Enligt förundersökningen bestämde sig en av männen för att utesluta kvinnan från deras sammankomst eftersom han upplevde hennes beteende som störande. Han påstås ha bundit fast henne bak på traktorn, kört runt det leriga fältet och övergett henne i kylan.

Vitnnen ringde polisen

På morgonen, när en av männen förberedde sig för att lämna gården med taxi, anslöt sig Ahmad El Saleh till honom. Det var Ahmad El Saleh som upptäckte kvinnan på gården och omedelbart kontaktade räddningstjänst (112). Medan de andra två männen observerade följde Ahmad El Saleh instruktionerna från räddningsoperatören och utförde HLR i flera minuter, vilket till slut räddade kvinnans liv. Vid ankomsten till akutmottagningen registrerades hennes kroppstemperatur till 21,7 grader utan initial hjärtaktivitet.


Åtalades för mordförsök


Båda männen greps, men en släpptes senare på grund av bristande misstanke. Den andre mannen har suttit häktad sedan januari. Åklagaren åtalade honom inledningsvis för mordförsök; tingsrätten släppte honom dock efter rättegången. Därefter avkunnade domstolen sin dom och dömde honom till tre års fängelse för grov misshandel. Vidare dömdes han att betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan.


Döms för grov misshandel


Tingsrätten slog fast att på grund av kvinnans och de två männens extrema berusning kunde inga konkreta omständigheter fastställas. Ändå var 56-åringen den enda som kände till traktorns nycklar, och övervakningskameror avslöjade ett föremål som släpades bakom traktorn. Rätten kom fram till att det inte fanns något uppsåt att ta kvinnans liv, vilket ledde till en fällande dom för grov misshandel istället för mordförsök.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket med traktor