Man i Västerås döms för att ha flyttat sin döda väns kropp

Man i Västerås döms för att ha flyttat sin döda väns kropp

2024-05-26

En 36-årig man i Västerås har dömts för gravfridsbrott efter att ha flyttat sin döda väns kropp ut på gatan. Händelsen inträffade den 10 november 2023 efter att mannen återvänt hem från jobbet och funnit sin vän död i lägenheten.

Händelseförloppet

Kvällen innan hade mannen och hans vän konsumerat alkohol. Nästa dag stannade vännen kvar i lägenheten medan 36-åringen gick till sitt arbete. När han återvände hem upptäckte han att vännen avlidit.

Reaktion och Förklaring

I förhör uppger mannen att han greps av panik och inte visste hur han skulle hantera situationen. Han säger att han inte kunde hitta sin mobiltelefon vid tillfället. Han minns inte exakt hur han flyttade kroppen, men erkänner att han drog eller bar ut den. Mannen kunde inte förklara varför han inte kontaktade polis eller ambulans och förnekar att han begått något brott.

Rättens Bedömning

Västmanlands tingsrätt bedömer att mannen flyttade kroppen av rädsla för att bli misstänkt för inblandning i dödsfallet. Trots att han nekade till brott döms han för gravfridsbrott. Med tanke på att han är tidigare ostraffad får han en villkorlig dom och undviker böter.

I början av utredningen var mannen misstänkt för mord och satt frihetsberövad i elva dagar. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här


Foto: Polisen

Varukorg