Man döms till 14 års fängelse för mordet på Ziad i Borås

Man döms till 14 års fängelse för mordet på Ziad i Borås

2023-04-11

I november 2020 blev en man vid namn Ziad El Hassan överfallen och skjuten till döds utanför Högskolan i Borås. Två år senare dömdes 22-årige Jonathan Pfeiffer för mordet och dömdes till 14 års fängelse. Under rättegången kom det fram uppgifter om att Pfeiffer hade kopplingar till det kriminella nätverket på Kristineberg i Borås och att mordet kan ha varit relaterat till en konflikt om narkotika.

Enligt åklagarens teori var Pfeiffer en av två personer som överföll El Hassan och avlossade åtta skott på bara några meters håll. Även om Pfeiffer förnekade att han sköt El Hassan, vittnade ett kronvittne om att Pfeiffer hade erkänt mordet medan han satt i häktet i Borås. Vittnet, som kan få ett lägre straff i ett annat fall i utbyte mot sitt vittnesmål, kronvittnet satt på häktet i Borås samtidigt som den misstänkte mördaren, och enligt kronvittnet ska han ha erkänt mordet för honom.

Döms till 14 års fängelse
Rätten fann Pfeiffer skyldig till grovt vapenbrott och slog fast att han låg bakom mordet på 22-årige Zaid El hassan. Han dömdes också att betala 275 000 kronor i skadestånd till El Hassans familj. Bevisen mot Pfeiffer var särskilt tung, inklusive hans koppling till flyktbilen, hans identifiering som den maskerade och beväpnade angriparen och hans erkännande till kronvittnet.

Pfeiffer har tidigare dömts för flera brott, inklusive narkotikabrott. Han har också friats från flera brott, bland annat en gängskjutning i Hässleholmen 2020 och grov narkotikasmuggling 2022. Utredningen av El Hassans mord plågades av skandaler, bland annat tjänstefel av Boråspoliser som vid sidan av åklagarens gjorde en egen utredning.

Offret utsattes för mordförsök 2016
Zaid El Hassan utsattes för ett mordförsök 2016 men överlevde det mordförsöket när han sköts flera gånger i centrala Borås. En ledande figur i ett kriminellt nätverk dömdes i tingsrätten till tio års fängelse, men han friades senare i hovrätten för mordförsöket.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg