Man döms för mordförsök på centralstationen i Göteborg

Man döms för mordförsök på centralstationen i Göteborg

2024-06-22

En 51-årig man har dömts till tio års fängelse för mordförsök, grovt olaga hot och ringa misshandel efter en incident på Centralstationen i Göteborg. Händelsen inträffade bara tre månader efter att mannen villkorligt frigivits från ett tidigare fängelsestraff.

Bakgrund och tidigare brott

Mannen avtjänade ett sexårigt straff för grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att ha huggit ihjäl en man i 20-årsåldern i oktober 2018. Denna tidigare händelse skedde i samband med en konflikt kring narkotikaförsäljning. Trots att tingsrätten rubricerade brottet som mord, dömdes han för de nämnda brotten.

Incidenten på centralstationen

Den 1 april befann sig mannen i vänthallen på Centralstationen i Göteborg, där han stötte på ett par. Efter en kort konversation, där mannen bland annat visade bilder från nyheter och pratade om mord, bestämde sig trion för att gå ut och röka. Under rökpausen uppstod en tumultartad situation, där mannen drog fram en kniv och högg den andre mannen i bröstet. Kvinnan som var med vid incidenten vittnade om att hon och hennes partner försökte fly från mannen, som skrek att han skulle döda dem. Han hann ikapp kvinnan, knuffade ner henne och satte sig över henne med kniven i handen. Kvinnans partner återvände, varpå 51-åringen gjorde ytterligare utfall och jagade honom innan attacken avslutades.

Den knivhuggne mannen fördes till sjukhus med en allvarlig skada som var nära att vara livshotande, då kniven trängde in strax under hjärtat.

Rättens bedömning

Under rättegången hävdade 51-åringen att paret stulit hans guldkedja och att han handlat i självförsvar. Tingsrätten fann dock att hans handlingar inte kunde betraktas som nödvärn. Rätten bedömde att mannen måste ha varit medveten om risken för dödligt utfall och ansåg honom likgiltig inför denna risk. 51-åringen dömdes till tio års fängelse för mordförsök, grovt olaga hot och ringa misshandel. Den villkorliga frigivningen återkallades, vilket innebär att han nu måste avtjäna hela sitt tidigare straff i tillägg till det nya fängelsestraffet.

 

Läs: Domar på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg