Man döms för försök till finansiering av PKK - Stockholm

Man döms för försök till finansiering av PKK - Stockholm

2023-08-13

En man i 40-årsåldern, från Turkiet, har dömts till fyra år och sex månaders fängelse, tillsammans med utvisning, för sin inblandning i att försöka ge ekonomiskt stöd till den kurdiska PKK-organisationen, som klassas som terrorist. grupp.

Dessutom har personen funnits skyldig till åtal för försök till grov utpressning och grovt vapeninnehav. Dessa anklagelser härrör från en incident där han påstås tvinga en kurdisk affärsman under pistolhot att ge pengar till PKK.

Under en presskonferens framhöll ordförande Måns Wigén att PKK ägnar sig åt omfattande insamlingsaktiviteter över hela Europa, ofta med taktik som att utpressa kurdiska affärsmän.

Bekymrad över domens inverkan på Sveriges strävan efter medlemskap i Nato, försäkrade Wigén att domstolens beslut inte hindrar landets ansökningsprocess.

Denna milstolpedom markerar den första instansen i sitt slag inom Sveriges rättssystem. Tidigare fall som gällde åtal för finansiering av terrorism fokuserade främst på associationer till den islamistiska extremistgruppen IS.

Den tilltalades juridiska ombud har uttryckt oro över att individen skulle kunna utsättas för potentiell tortyr när han återvände till Turkiet. Frågan om utvisning kommer att tas upp igen när fängelsestraffet är avklarat.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Varukorg