Man dömd till livstid i tingsrätten - frias nu helt

Man dömd till livstid i tingsrätten - frias nu helt

2023-03-27

Den 28-årige Zeid Awde dömdes till livstidsfängelse för att ha mördat sin granne och för att ha attackerat sin tidigare sambo med kniv som orsakade svår skador på sambon.
Men nu frias han för mordet i hovrätten och döms istället för mordförsök till sex år och fyra månaders fängelse.

Statsdelen Kortedala i Göteborg
Händelsen inträffade i stadsdelen Kortedala i Göteborg i slutet av januari 2022. Kort efter misshandel av sin före detta sambo greps Awde, och drygt 3 veckor senare hittades hans granne död. Enligt rättsutlåtandet hade han dött samma helg som ex-sambon knivhöggs. På den misstänktes skor hittades dna och blodspår från grannen. Något som pekades ut som en försvårande omständighet av tingsrätten.

Hovrätten går inte på samma linje med tingsrätten
Men enligt hovrätten är det dock inte ställt utom rimligt tvivel att han dödade sin granne och väljer att fria mannen från mord. Hovrätten lyfter upp omständigheter om att det har hittats bland annat dna från andra personer i grannens lägenhet, liksom under målsägandens naglar. 28 åringen är tidigare dömd för att ha misshandlat grannen men hovrätten lägger ingen större vikt på den omständigheten enligt domen. 

Awdes advokat Johan Grahn sade efter tingsrättsdomen att domen kommer att överklagas och att han tycker det är ”uppenbart” att inga alternativa gärningspersoner har sökts.

Flera personen har vittnat i rättegången om att den åtalade Zeid Awde och den mördade grannen har tidigare haft konflikter med varandra gällande narkotikaaffärer. Åklagare Andréas Pernmyr bekräftade misstankarna och eventuella motiv till dådet innan åtal väcktes, citat ur åklagaren
– Det har i vart fall tidigare funnits en schism mellan dem. Det finns en bakgrund, sade åklagare Andréas Pernmyr när åtal väcktes, enligt GP.

Nu väljer hovrätten att frikänna mannen för mord och dömer istället för försök till mord, om domen kommer att överklass till högsta domstolen är inget som är klart i dagsläget 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: förundersökningsprotokoll / google maps.
 

Varukorg