Man åtalas för svärdattack på poliser i Jönköping

Man åtalas för svärdattack på poliser i Jönköping

2024-03-08

En man i 35-årsåldern står åtalad för mordförsök efter en våldsam händelse där två poliser angreps i Jönköping i början av januari. Incidenten, som involverade en svärdattack, resulterade i allvarliga skador på de inblandade polismännen, varav en fick livshotande skador.

Polisinsatsen inleddes efter larm om att mannen uppvisade tecken på psykisk ohälsa. När poliserna anlände till hans bostad undkom mannen genom att fly till ett närliggande skogsområde där han senare utförde attacken. Det framkom att en av poliserna fick svåra skador när svärdet trängde in i bröstkorgen, medan den andra polisen skadades på handen.

I samband med gripandet av den misstänkte, som sköts i benet för att kunna kontrolleras, påträffades flera vapen, inklusive tre knivar på personen och ytterligare svärd och knivar i hans bostad. Detta tyder på en uttalad vapenfascination.

Emma Harrius, senior åklagare, betonade allvarligheten i händelsen och framhävde polisernas skador samt den åtalades vapenintresse. Utöver fysiska bevis fokuseras även på den åtalades syn på polismyndigheten, även om detaljer kring detta ännu inte offentliggjorts.

Efter attacken vårdades den åtalade för sina skottskador och deltog i sin första häktesförhandling via telefon från sjukhuset, tillsammans med sin advokat, Tor Åström.

Den åtalade nekar till anklagelserna om mordförsök på poliserna.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg