Man åtalas för att ha gömt en avliden kvinna i frysen

Man åtalas för att ha gömt en avliden kvinna i frysen

2023-07-06

En man har åtalats för grovt gravfridsbrott och grovt bedrägeri för att ha hållit kroppen av sin avlidne partner i en frys. Den chockerande upptäckten gjordes när polisen hittade kvinnans kvarlevor i mars. Till en början var mannen misstänkt för mord, men de misstankarna lades ner efter obduktionen.

Gick bort 2018

Enligt utredningen tros det att kvinnan gick bort 2018. Mannen har hävdat att hon dog av sjukdom och att han hade för avsikt att hedra hennes önskan att bli begravd på gården. Åklagaren Linda Karlsson hävdar dock att mannen hållit kvinnan i frysen för att dölja hennes död och olovligen få tillgång till hennes pension och konton, totalt cirka 1,3 miljoner kronor.

Utöver anklagelserna om grovt gravfridsbrott, står mannen även inför anklagelser om grovt bedrägeri, förfalskning av handlingar och brott mot griftefriden. Det har avslöjats att han höll fast vid att kvinnans fasad var vid liv för familj och vänner, vilket orsakade betydande ångest när sanningen kom fram.

Utredningen tyder på att mannen använt hjälpmedel för att flytta den intakta kroppen. Även om det fortfarande är en möjlighet finns det inga avgörande bevis som tyder på att några andra individer är inblandade i denna handling.

Åklagaren Linda Svensson lyfter fram att mannens användning av frysen för andra ändamål under tiden för brottet anses vara en försvårande omständighet, eftersom det kränkte den avlidnes frid. Nu åtalas mannen för flera brott. 

Läs förundersökningsprotokoll på gravfridsbrott på här

Foto: Polisen

Varukorg