Mamma döms till livstids fängelse för mord på sin dotter

Mamma döms till livstids fängelse för mord på sin dotter

2024-02-01

Mamma döms till livstids fängelse för mord på dotter och försök till mord på son

En 45-årig kvinna har dömts till livstids fängelse av Attunda tingsrätt för mord på sin dotter och försök till mord på sin son. Rådmannen Malin Käll meddelade att på grund av brottens allvar och kvinnans psykiska tillstånd kunde ingen annan påföljd än livstids fängelse utdömas. 
– Med tanke på brottens allvar och vad som framgått om kvinnans psykiska tillstånd kan någon annan påföljd än fängelse på livstid inte komma i fråga, säger rådmannen Malin Käll.

Rättslig bedömning av händelseförloppet
Händelsen inträffade den 8 september när polis och ambulanspersonal larmades till ett radhus i Vallentuna. Vid ankomsten fann de kvinnan skadad, hennes ena barn dött och den andra allvarligt skadad. Båda barnen, som var under 15 år, hade blivit attackerade med både kniv- och strypvåld av sin egen mor.
– Barnen har utsatts för brott i sitt hem, där de borde ha varit trygga. Den vuxne som de har varit utlämnade till för sin omsorg har utsatt dem för våld. När det gäller sonen har det varit tal om ett utdraget händelseförlopp, med flera skrämmande moment. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för honom, säger rättens ordförande Malin Käll.
En rättspsykiatrisk undersökning visade att kvinnan inte led av någon allvarlig psykisk störning, vilket ledde till att fängelsestraffet fastställdes. Attunda tingsrätt meddelade på onsdagen att kvinnan dömdes för mord och försök till mord och tilldelades livstids fängelse.

Kvinnan förnekar brott och hänvisar till diffusa minnesbilder
Bevisen mot kvinnan inkluderade brev och anteckningar som påträffades i hennes hem, där hon uttryckte en önskan om att ta sitt eget liv. Tingsrätten konstaterade att brevens innehåll också tydligt visade att hon hade avsikten att ta sina barns liv. Försvarssidan hävdade att kvinnan förnekade brott och påstod att hon inte hade något uppsåt till det som påstås ha skett. Hennes advokat, Johan Ödlund, hävdade också att hon hade diffusa minnesbilder av händelsen. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg