Maken döms till livstids fängelse för att ha mördat sin hustru

Maken döms till livstids fängelse för att ha mördat sin hustru

2023-06-19

Mördade sin fru - döms till livstids fängelse

Adil Mutlag, en 53-årig man, har dömts till livstids fängelse för det brutala mordet på sin fru i deras säng. Den 29-åriga kvinnan, som uttryckte sin önskan om skilsmässa, knivhöggs till döds inför sina barn med över 30 knivhugg.

Barnen tvingade att titta på

Adil Mutlag dömdes inte bara för mord utan befanns också skyldig för grovt barnfridsbrott . Parets två söner, då de var fem och åtta år gamla, tvingades bevittna mordet på sin egen mamma. Förundersökningen avslöjade förekomsten av mammans blod på ett av barnens kläder, vilket indikerar den närhet där knivhuggandet inträffade, inom ett avstånd av tre meter.
I ett vittnesmål beskrev ett av barnen hur deras pappa attackerade deras mamma trots hennes vädjande att sluta.

Döms till livstids fängelse 

Linköpings tingsrätt motiverade livstidsstraffet med att Adil Mutlags agerande var helt hänsynslöst. Rätten betonade att den 29-åriga kvinnans sista stunder försämrades av den skräckinjagande synen av hennes barn som bevittnade hur deras pappa knivhögg henne med dödlig utgång. Han dömdes därför till livstids fängelse för mord och grovt barnfridsbrott. 

Ett liv förkortat

De som kände den 29-åriga kvinnan beskrev henne som en varm, omtänksam och målmedveten individ med en lovande karriär inom vården. Efter att ha immigrerat från Irak 2010 anpassade hon sig snabbt till sitt nya liv i Sverige och hade ambitioner om att uppnå ett tillfredsställande liv för sig själv och sina barn. 

Bad om en skillsmässa 

Adil Mutlag, tidigare polis i Irak, gifte sig med offret 2013 och de fick två barn tillsammans. Deras förhållande försämrades dock med tiden och när kvinnan uttryckte sin önskan om skilsmässa blev situationen sämre.
Bara två dagar före mordet sökte kvinnan hjälp när Adil Mutlag hotfullt dök upp på hennes arbetsplats. I ett förhör beskrev hon hans kontrollerande beteende och trakasserier och uttryckte sin önskan om skilsmässa och friheten att leva sitt eget liv. Trots att hon tillfälligt placerades på skyddat boende återvände hon hem samma dag som hon mördades.

Ett hedersrelaterat motiv 

Åklagaren hävdade i rätten att Adil Mutlag begick mordet för att skydda sin familjs och sin egen heder. Linköpings tingsrätt ställde sig bakom denna uppfattning och identifierade ett hedersrelaterat motiv bakom brottet. 
Under hela utredningen förnekade Adil Mutlag ihärdigt att han inte begått mordet med ett hedersrelaterat motiv. Han uppgav orubbligt att det inte var en avsiktlig eller överlagd handling.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg