Madeleine el Hanafi döms till fängelse för hundsmuggling

Madeleine el Hanafi döms till fängelse för hundsmuggling

2023-12-16

Fängelse för Madeleine El Hanafi i skandalen med polska hundvalpar

I en vändning som chockat djurhandelsbranschen, har Madeleine El Hanafi, en tidigare framstående häst- och hundhandlare, dömts till fängelse i en omfattande valptvättshärva. El Hanafi, känd för sin tidigare framgång inom djurhandeln, står nu inför rättsliga utmaningar för sin inblandning i försäljningen av polska valpar under falska grunder.

Bakgrundshistoria:
Madeleine El Hanafi gjorde sig ett namn inom handeln med hästar och hundar, men hennes karriär tog en mörk vändning. Tidigare dömd för brott som hundsmuggling och bokföringsbrott, har El Hanafi nu funnits skyldig i en ny, omfattande brottshärva.

Den senaste fängelsedomen:
I valptvättshärvan, som hon döms för nu, sålde El Hanafi och hennes medbrottslingar polska valpar som svenskfödda. De använde falska hundmammor för att vilseleda köpare och sålde hundvalpar av rasen fransk bulldog under falskt ursprung. Totalt rörde det sig om 60 valpar, och under rättegången vittnade 39 valpköpare om hur de har blivit lurade.

Straffet: 
El Hanafi dömdes för ett fall av grov smuggling och fyra fall av grov olovlig befattning med smuggelgods, sammanlagt 21 hundvalpar. Straffet blev ett års fängelse, medan hon friades för andra åtalspunkter. Domstolen ansåg att det fanns starka bevis för samarbete mellan El Hanafi och en annan kvinna, som dömdes till ett år och två månaders fängelse för liknande brott.

Domstolens syn och Kommentar:
Rådmannen Therese Larsson Dozet, som ledde rättegången, framhöll bevisningen som starkt indikerande på ett samarbete mellan de dömda kvinnorna. Domstolen kunde inte fastställa vem som faktiskt smugglat in hundarna, men fann att kvinnornas hantering av valparna varit av sådan art att de skulle dömas för olovlig befattning med smuggelgods.
"– Generellt fanns bevisning som talade starkt för ett samarbete mellan två av dem" menar rådmannen Therese Larsson Dozet. 

En tredje åtalade kvinnan frias helt från misstankar som rör hundsmugglingen eftersom domstolen anser att bevisningen i hennes fall var för svag.

 

Läs: förundersökningsprotokoll om Madeleine El Hanafi här


Foto: Polisen

Varukorg