Luleåbo dömd för överbelastningsattack mot online-spel

Luleåbo dömd för överbelastningsattack mot online-spel

2024-05-10

Dataintrång i Luleå - ung man ansvarig för överbelastningsattacker mot populärt hästspel

En tonåring från Luleå har dömts för att ha utfört en överbelastningsattack mot ett populärt hästbaserat rollspel på internet. Attacken utfördes när han var 17 år gammal och studerade på en skola i Luleå.

Dubbla IP-adresser

Enligt dom från Luleå tingsrätt genomfördes attackerna från två olika IP-adresser, en kopplad till hans skola och den andra till hans hem. Incidenten, som inträffade under 2019, involverade flera tusen anrop till spelets servrar, vilket resulterade i att datasystemet blev överbelastat och spelupplevelsen stördes.

Spelstopp och tekniska utmaningar

Hästspelet, som inte namnges, var otillgängligt i tre timmar under ett av överbelastningsattackerna. Trots att IP-adresserna så småningom kunde blockeras, orsakade attacken avbrott och frustration för användarna.

Polisutredningen och beslag av datorer

Polisens tekniska undersökning av de beslagtagna datorerna, som utfördes ett och ett halvt år efter händelsen, avslöjade inga direkta bevis som kopplade just dessa datorer till brottet. Trots detta indikerar rättsdokumenten att den dömde hade både kunskap och de program som krävdes för att genomföra sådana attacker.

Försvarets argument och domstolens beslut

Tonåringen nekade till anklagelserna och hävdade att han enbart hjälpte en vän med kodning, omedveten om koden skulle användas till att orsaka en överbelastningsattack. Luleå tingsrätt fann dock inte hans försvar trovärdigt och har nu dömt honom till skyddstillsyn.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domen på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg