Livstidsstraff för 21-åring efter hämndmord i Stockholm

Livstidsstraff för 21-åring efter hämndmord i Stockholm

2023-11-16

Livstids fängelse för 21-årig man som mördade kidnappare i Stockholm

Stockholm har nyligen bevittnat en dramatisk rättslig utveckling där Babak Nosratifashandi, 21, dömdes till livstids fängelse för mordet på en av sina tidigare kidnappare.

För fyra år sedan, vid en ålder av 16, blev Nosratifashandi brutalt kidnappad vid Gullmarsplan i Stockholm. Under denna traumatiska händelse tvingades han in i en bil och hotades med vapen. Trots rädsla och hot valde Nosratifashandi att polisanmäla händelsen, vilket ledde till att förövarna dömdes till fängelsestraff. Denna modiga handling blev dock inledningen till en lång och mörk period i hans liv, präglad av rädsla, mardrömmar och psykologiska påfrestningar.

Händelsekedjan nådde sin kulmen i mars 2023, när Nosratifashandi konfronterade en av sina tidigare kidnappare i en tvättstuga i Bagarmossen. Enligt rättsdokument, beväpnade han sig med en kniv och utförde en våldsam attack som ledde till att mannen dog av sina skador. Nosratifashandi hävdade självförsvar, men hans förklaring höll inte i rätten.

Utredningen visade på en möjlig förberedelse till mordet, vilket stärktes av bevis som polisen samlade in, inklusive Nosratifashandis tidigare besök i tvättstugan och meddelanden han skickat via sociala medier. Dessa inslag ledde till att rätten bedömde händelsen som ett planerat mord snarare än ett fall av självförsvar. Polisen har också kunnat se hur Babak Nosratifashandi skrivit till vänner på Snapchat före han gick till attack. Polisen misstänker därför att han planerat mordet på sin tidigare förövare. 

Tingsrätten valde att döma Nosratifashandi till livstids fängelse för mord.

”I detta fall har det varit fråga om ett överraskande och oprovocerat angrepp som gav upphov till mycket omfattande skador. Utredningen visar att angreppet påbörjades vid tvättstugedörren och fortsatte ned för trappan, där xxx avled”, skriver tingsrätten i sin dom.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg