Livstidsdom för mord och mordförsök i Söderhamn

Livstidsdom för mord och mordförsök i Söderhamn

2023-11-11

Livstidsdom för mord och mordförsök i samband med skjutning i Söderhamn

Hälsinglands tingsrätt har idag meddelat dom i ett omfattande åtal gällande en skjutning i Söderhamn den 28 februari 2022. Av de åtta åtalade döms nu tre personer till livstidsfängelse för mord och mordförsök medan resterande tilltalade döms till fängelse mellan ett och tre år.

Gärningarna bedöms vara gemensamt utförda och i samförstånd

Efter en prövning av åtalspunkterna som avser mord och mordförsök dömer tingsrätten de tre huvudmisstänkta till livstidsfängelse. Deras ansvar för gärningarna bedöms vara utfärdade gemensamt och i samförstånd. De har agerat på ett sådant sett som har gjort att tingsrätten bedömer att de har samarbetat med varandra och att alla tre ska tillsammans dömas för mordet. De övriga åtalade döms för andra åtalspunkter men den personen som är åtalad för anstiftan till mord frias på den punkten för bristande bevisning. Flera av de åtalade döms för grovt vapenbrott och stämpling till grovt narkotikabrott med straff mellan ett och tre års fängelse. En individ döms för skyddande av brottsling grovt brott och får påföljden skyddstillsyn och samhällstjänst. En av de tilltalade döms även i ett separat åtal till totalt nio års fängelse för stämpling till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt rån och grovt narkotikabrott.

Foto: Polisen

Motivet var att eliminera konkurrens och etablera narkotikahandel

Skjutningen ägde rum vid Granskärsspåret i Söderhamn sent på kvällen där en man i 25-årsåldern avled och en man i 20-årsåldern skadades svårt. De inblandade personerna hade kopplingar till två olika kriminella grupperingar. Enligt åklagaren var motivet till mordet att eliminera konkurrens och etablera en organiserad narkotikahandel i Hälsingland.

Läs förundersökningsprotokollet här

 

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg