Livstidsdom för Hamza Abo Karah i Mordet på 19-årige Giovanni

Livstidsdom för Hamza Abo Karah i Mordet på 19-årige Giovanni

2024-04-25

Kvinnan medhjälpare dömd till 10 års fängelse

Stockholm Tingsrätt har dömt Hamza Abo Karah till livstids fängelse för mordet på Giovanni, 19. En ung kvinna döms samtidigt till tio års fängelse för medhjälp till mord. Giovanni blev skjuten på öppen gata i Vasastan, Stockholm, den 12 september förra året, trots ingripande från förbipasserande som försökte rädda hans liv.

Bakgrund till mordet länkas till Foxtrotkonflikten

Mordet på Giovanni är en del av den så kallade Foxtrotkonflikten, enligt brottsutredningen. Han ska ha blivit lurad till brottsplatsen av en 18-årig kvinna, som var en del av ett mordkommando bestående av en ung trio från Malmö. Denna grupp planerade och utförde skjutningen, vilket ledde till Giovannis död.

Utredningsdetaljer och ytterligare domar

Utredningen visar att det sändes meddelanden från kvinnans brors konto till Giovanni strax innan mordet, vilket var en del i att locka ut honom i en dödsfälla. En 17-årig man, brodern till den dömda kvinnan, frikänns från de brott han var åtalad för.

Tingsrätten beskriver mordet som en "avrättning" där flera skott avlossades mot Giovanni, även när han låg ned. Hamza Abo Karah hävdar att han inte var den som sköt, men erkänner att han körde bilen till och från brottsplatsen. En fjärde man, misstänkt för inblandning i mordet, har häktats i sin utevaro och sitter häktad i Sarajevo för ett annat brott.

Familjens sorg

Giovannis mamma, Jennifer, uttrycker djup sorg över förlusten av sin son. Hon beskriver hur en av Giovannis vänner utnyttjade deras vänskap för att utföra mordet. Mordet anses vara en vedergällning för mordet på Ismail Abdos mamma.

Alla inblandade i fallet har tidigare domar för andra brott, inklusive försök till mord. Trots förnekanden från de inblandade, står domarna fast vid deras skuld i de aktuella brottsfallen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domen på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg