Livstidsdom för dubbla mordförsök under midsommar

Livstidsdom för dubbla mordförsök under midsommar

2024-02-14

Livstidsdom för midsommarskjutning i Uppsala

I en dom som meddelades under onsdagen har två män dömts för inblandning i våldsdåd som skakade Sverige i juni 2023. Dessa händelser inkluderar två försök till mord i Uppsala och Stockholmsområdet, varav den ena ägde rum under midsommarhelgen. En 35-årig man har dömts till livstids fängelse, medan en 17-årig pojke från Nässjö kommun har dömts till tre års sluten ungdomsvård.

14 åring besköts 
Händelseförloppet inleddes på midsommarafton i Gottsunda, Uppsala, där en 14-årig pojke skadades i benet. Följande dagar bevittnade ytterligare våldsdåd, inklusive skjutningar i Bromma den 26 juni och i Botkyrka den 27 juni. Den äldre av de två gärningsmännen nekar till anklagelserna men har erkänt att han haft ett möte med offret i Botkyrka i avsikt att skrämma honom till att betala skulder.

Erkänner delvis
Den yngre gärningsmannen har erkänt sitt deltagande i skjutningen i Uppsala och uttryckt ånger över att den unge pojken blev träffad. Han har också erkänt sitt försök till mord i Botkyrka, men hävdar att han agerade ensam.

Frikänns för mordförsök i Bromma
Båda männen frikändes från anklagelserna om mordförsök i Bromma, då bevisningen inte ansågs tillräcklig. Däremot har de dömts för andra brott, inklusive framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott. De har tillsammans dömts att betala nästan 3,3 miljoner kronor i skadestånd till femton personer, däribland de två offren för skjutningarna.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg