Livstids fängelse för Adnan Jama efter skjutningen i Rågsved

Livstids fängelse för Adnan Jama efter skjutningen i Rågsved

2024-03-01

I en uppmärksammad rättegång har Adnan Jama, 20 år, dömts till livstids fängelse av Södertörns tingsrätt för mord och nio fall av mordförsök. Domen gäller en händelse i Rågsved, södra Stockholm, där en ung man miste livet och två andra personer skadades allvarligt vid en skjutning nära en grillkiosk.

Skjutningen som skakade rågsved
Händelsen ägde rum strax före midnatt den 17 maj förra året. Adnan Jama avfyrade skott mot en grupp människor nära en förskola, varpå flera jagades in i en närliggande grillkiosk. Tre personer i 20-årsåldern hittades skadade; en av dem avled senare av sina skador, medan en annan blev förlamad från midjan och nedåt.

Rättegången och domslutet
Södertörns tingsrätt konstaterar i sin dom att Jama medvetet utsatte flera personer för livsfara. Domstolen fann det bevisat att Jama var ansvarig för både mord och nio fall av mordförsök, vilket resulterade i ett livstidsstraff. Åklagare Marika Hoppe uttryckte tillfredsställelse med domstolens beslut
– Vi är nöjda. De har bedömt gärningarna som vi gjorde. Det är mycket som talar för att det är han och att han varit likgiltig inför brottet, säger åklagare Marika Hoppe.
Adan Jamas försvarare, Denis Celo, meddelade att en överklagan till hovrätten kommer att inlämnas.

Diskrepans i bevisföring
Försvarsadvokaten pekar på att domstolens beslut främst bygger på en målsägandes utpekande av Jama som skyldig. Celo ifrågasätter styrkan i detta utpekande och planerar att begära att hovrätten gör en ny bedömning av bevisläget.

Bakgrund till konflikten
Utredningen har belyst att Jama och offren tidigare var vänner, men en uppkommen konflikt relaterad till kriminella kretsar ledde till att de ställdes mot varandra. Denna bakgrund bidrar till att måla upp en komplex bild av händelserna som ledde till den nattliga skjutningen i Rågsved.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg