Kyrkoherde döms för att ha fejkat mordhot mot sig själv

Kyrkoherde döms för att ha fejkat mordhot mot sig själv

2025-05-04

En tidigare kyrkoherde har dömts till villkorlig dom för att ha skickat falska mordhot till sig själv. Hoten, som ofta innehöll bibliska referenser, ledde till stora kostnader för polisen och flera insatser med personskydd. Kvinnan förlorade sitt jobb på grund av händelsen.

Falska mordhot riktades mot kyrkoherden själv

Under hösten 2021 började en kvinna, som då arbetade som kyrkoherde i en svensk församling, anmäla att hon utsattes för upprepade mordhot. Hoten skickades via brev, ofta med bibliska referenser, och tycktes specifikt riktade mot hennes yrkesroll.

Polisen tog hoten på stort allvar och satte in omfattande säkerhetsåtgärder, inklusive personskydd och särskilda utryckningar, vilket resulterade i kostnader på flera miljoner kronor. Kvinnan använde även ett personligt överfallslarm ett flertal gånger, vilket ledde till närmare 20 polisinsatser.

Misstänktes efter anmäld misshandel

År 2023 rapporterade kvinnan att hon blivit misshandlad av en maskerad man nära sitt hem. Polisen började då ifrågasätta riktigheten i hennes berättelser, vilket ledde till att hon utreddes parallellt för falskt larm samtidigt som hotbilden fortsatte att utredas.

2024 åtalades hon för grovt falskt larm men har nu dömts för falskt larm av normalgraden. Hon döms till villkorlig dom för sammanlagt tio fall av falskt larm.

Förlorade sitt arbete som kyrkoherde

I domen framhålls att brotten motsvarar ett straffvärde på några månaders fängelse. Domstolen tar dock hänsyn till att kvinnan förlorade sin anställning på grund av händelserna. Kvinnan blev utköpt från sin tjänst i november 2023, vilket betraktas som en förmildrande omständighet.

Vittnesmål pekade på märkligt beteende

Under rättegången vittnade en tidigare kollega till kvinnan att hon verkade få energi och bli upprymd av att ta emot hotbreven. Kollegan beskrev detta som ”en positiv energi”, men domstolen poängterar samtidigt att uppgifterna bör tas med viss försiktighet på grund av en pågående konflikt mellan kollegan och kvinnan.

Även en polisman som var inblandad vid den anmälda misshandeln vittnade och menade att kvinnan tycktes ha fejkat händelsen. Han beskrev också hennes gråt som onaturlig.

Oklara motiv

Tingsrätten konstaterar att kvinnan lämnat en vältalig men bitvis tillrättalagd berättelse som framstår som efterhandskonstruerad. Rätten finner inget tydligt motiv till kvinnans beteende.

I samband med den påstådda misshandeln opererades kvinnan två gånger på sjukhus efter att ha klagat på svåra buksmärtor. En läkare påpekade att hon överreagerade och misstänkte att kvinnan överdrev smärtorna för att få uppmärksamhet. Tingsrätten anser i domen att kvinnans beteende utsatte både henne själv och vårdpersonal för fara.

 

Läs: Domen om fallet på krimfup.se

Läs: FUP om fallet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg