Kyrkoanställd döms för stölder och trolöshet mot huvudman

Kyrkoanställd döms för stölder och trolöshet mot huvudman

2024-05-14

En tidigare kyrkoanställd i Karlskrona har dömts för flera stölder och andra brott efter att ha fyllt sitt förråd med stöldgods. Mannen döms även för att ha använt kyrkans bensinkort för privat bruk.

Bakgrund

Det var i december 2022 som SVT Nyheter Blekinge avslöjade att en tidigare anställd vid Karlskrona-Aspö pastorat polisanmälts för en rad stölder. Mannen hade, enligt kyrkan, gjort omfattande inköp av kapitalvaror, själv attesterat inköpen och sedan tagit hem godset för privat bruk. Kyrkoherde Gabriel Norrgård kommenterade händelsen med orden: "Det känns helt bedrövligt" när uppgifterna blev kända.

Bevis och erkännanden

Mannen har erkänt att han vid minst 14 tillfällen använt kyrkans bensinkort för att tanka sin egen bil. Han fastnade på övervakningsfilm vid en bensinmack. I tingsrätten förklarade mannen att han inte hade någon bra förklaring till sitt beteende: "Det är svårt att komma ifrån. Men jag har ingen bra förklaring till varför det blev så."

Stöldgods

Utöver bensinkortsincidenterna har mannen dömts för stölder av diverse föremål, inklusive en planhyvel, en radio, batterier, en slipstationsbänk, ficklampor, stekpannor, stormkök, stövlar, resväskor och kläder. Varorna hittades senare i ett förråd i hans privatbostad.

Dom och påföljd

Mannen döms för trolöshet mot huvudman och stölder. Förutom att stöldgodset ska återlämnas till pastoratet, ska han även betala 14 500 kronor till kyrkan samt stå för 64 000 kronor av kostnaderna för sitt försvar.

Sammanfattning

Den tidigare kyrkoanställde i Karlskrona har dömts för en rad stölder och för att ha missbrukat kyrkans bensinkort. Kyrkoanställdas brott omfattar både stöld av diverse föremål och trolöshet mot huvudman. Förutom återlämnande av stöldgodset, åläggs mannen att betala ersättning till kyrkan och delar av sina försvarskostnader.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här


Foto: Polisen

Varukorg