Kvinnan fälls för mordet på 78-åriga Lisbeth Liljegren i Uppsala

Kvinnan fälls för mordet på 78-åriga Lisbeth Liljegren i Uppsala

2024-04-06

I Uppsala har en dom fallit mot en kvinna i 30-årsåldern efter det mordet på 78-åriga Lisbeth Liljegren. Incidenten, som utspelade sig i december förra året, har lett till att kvinnan nu dömts till rättspsykiatrisk vård.

Lisbeth Liljegren var på väg till en lokal butik för att köpa kaffe när hon på ett brutalt sätt attackerades och senare avled till följd av de skador hon ådrog sig. Detta chockerande angrepp fångades på övervakningskamera, och bevis i form av offrets blod har kopplat den nu dömda kvinnan till brottet.

Rådmannen Johan Lundberg, ordförande i rätten, har uttalat att bevisningen mot den 29-åriga kvinnan är "omfattande och entydig." Han beskrev vidare attacken som "oerhört hänsynslös" och underströk att den skedde utan provokation.

- Den döda kvinnan har angripits på ett oerhört hänsynslöst sätt. Händelseförloppet har varit utdraget och hon måste ha uppfattat och varit medveten om vad som hände under åtminstone inledningen av händelseförloppet, säger Johan Lundberg

Bakgrund och Ytterligare Brott

Utöver mordet på Lisbeth Liljegren, erkändes den dömda kvinnan skyldig till flera andra brott inklusive misshandel, olaga hot samt våld mot tjänsteman. Det framkom under rättegången att hon lider av en allvarlig psykisk störning vilket påverkat hennes beteende vid brottstillfället.

- Påföljden har bestämts till rättspsykiatrisk vård. Eftersom det finns en risk för att kvinnan ska återfalla i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning, säger rådmannen Johan Lundberg.

Kvinnan har en dokumenterad historik av psykiatriska problem och tidigare domar för misshandel.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg