Kvinna frikänd från våldtäktsanklagelser - döms för utnyttjande

Kvinna frikänd från våldtäktsanklagelser - döms för utnyttjande

2024-04-13

En kvinna i 40-årsåldern frikänts från anklagelser om barnvåldtäkter, men döms för sexuellt utnyttjande av barn i två fall samt för olaga hot, enligt en nyligen meddelad dom.

Kvinnan, som häktades i september efter misstankar om flera barnvåldtäkter i västra Blekinge, har nu fått sin dom från Blekinge tingsrätt. Trots de allvarliga anklagelserna om barnvåldtäkt, konstaterar rätten att brotten inte kan styrkas till den grad att en fällande dom kan ges. Kvinnan frikänns därmed från dessa anklagelser.

Tingsrätten har dock funnit tillräckliga bevis för att döma kvinnan för två fall av sexuellt utnyttjande av barn. Enligt domen har de utsatta, minderåriga pojkarna frivilligt deltagit i samlag med kvinnan, vilket har lett till att hon inte anses skyldig till våldtäkt, men väl till sexuellt utnyttjande. För dessa brott, samt för olaga hot, har kvinnan dömts till ett års fängelse.

Kvinnan släpptes på fri fot i väntan på domen efter rättegången. Åklagaren Malin Rydell Almrot har meddelat att hon avser att överklaga en dom där en kvinna i 40-årsåldern frikändes från anklagelser om barnvåldtäkter men dömdes för olaga hot och sexuellt ofredande mot barn. Rydell Almrot uttalar sig kritiskt om domens rubricering och motiverar överklagandet med att "barn som är under 15 år inte kan samtycka till samlag, därför har domen fel rubricering".

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg