Kvinna döms efter att ha lämnat in ärvd pistol till polisen

Kvinna döms efter att ha lämnat in ärvd pistol till polisen

2023-12-14

En kvinna i 60 års åldern har blivit dömd för vapenbrott efter att ha lämnat in en ärvd pistol från finska vinterkriget till polisen. Kvinnan, som ärvt en Walther-pistol från 1940-talet efter sin svärfar och senare sin make, stod inför rätta för vapenbrott efter att hon följde rådet att lämna in vapnet till polisen. Nu döms hon för ringa vapenbrott. 

Ärvd pistol från Finska vinterkriget
Trots att hon innehaft en gammal licens och rådfrågat en vapenhandlare om försäljningen av vapnet, blev kvinnan informerad om att licensen inte längre var giltig. Hon vände sig till polisen för råd, men möttes av brist på assistans. Efter att ha lämnat in vapnet till polisen i Göteborg, förväntade hon sig hjälp med att sälja vapnet lagligt. Istället mottog hon ett åtal för olaga vapeninnehav.

Tingsrätt fäller kvinnan för ringa vapenbrott
Tingsrätt fällde kvinnan för ringa vapenbrott och dömde henne till dagsböter på 12 000 kronor samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden. Åklagaren hade inledningsvis yrkat på ett grövre brott och fängelsestraff. Kvinnan överklagade domen utan framgång, liksom åklagaren som också överklagade i syfte att straffa henne hårdare. Hovrätten bekräftade tingsrättens dom utan ekonomisk kompensation för det konfiskerade vapnet, trots att två av fem domare var oense och ville fria kvinnan. Både tingsrätten och hovrätten ansåg att kvinnan borde ha insett att den äldre licensen inte längre var giltig. Enligt kvinnan hade hon dock inte ägnat pistolen någon tanke förrän hon upptäckte dess värde online. Hon var omedveten om behovet av en ny licens eller att det var brottsligt att förvara vapnet hemma.

Kvinnans reaktion på domen
Kvinnans juridiska ombud, Sara Öggesjö, citerar klienten i Hallandsposten: "Det är sjukt att bli dömd för detta". Hon uttrycker en viss lättnad över att endast dömts till böter, trots åklagarens ursprungliga krav på fängelsestraff. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg