Kvinna dömd till 9 års fängelse för mordförsök i Vara

Kvinna dömd till 9 års fängelse för mordförsök i Vara

2023-05-20

Skaraborgs tingsrätt fastställer domen och skadestånd på 250.000kr för den 34 åriga kvinnan som döms till 9 års fängelse efter att ha försökt mörda en annan yngre kvinna av svartsjuka.

LÄS: Förundersökningsprotokoll

Inhandlade tårta och skridskosnören

Den 34 åriga kvinnan försökte mörda den andra något yngre kvinnan genom att strypa henne med ett par skridskosnören. Svartsjukan började för att hon tyckte hennes sambos arbetsrelation till kvinnan som var ny på sambons jobb var lite för nära. När hon bad om att se på sambons telefon fick hon inte det, vilket ledde till att hon blev misstänksam och drog slutsatsen att de måste vara något relaterat till hennes sambos nya kvinnliga kollega. Hon letade aktivt upp vart kvinnan bodde och lurade henne att hon var där för att presentera sig inför den kommande after-worken på sambons jobb fredagen där på. Hon gick också till affären för att köpa tårta för att bjuda på något så att hennes överraskande besök inte skulle verka lika misstänksamt.

Ströp henne bakifrån med skridskosnören

Offret överraskades när hon hade blivit ombedd av 34 åringen att kolla upp vilket märke de var på de fina gardinerna hon hade i sovrummet. Plötsligt kände offret en snara stramas hårt runt hennes hals bakifrån. Trots detta överrumplande moment kämpade offret och efter en intensiv och kortare strid i lägenheten lyckades hon befria sig och till slut slå larm. Skaraborgs tingsrätt har granskat och lyssnat på både offrets och den tilltalades berättelse men de bedömer offrets berättelse som trovärdig och dömde kvinnan för mordförsök och fastställde en påföljd på nio års fängelse. Dessutom ska hon betala 250 000 kronor i skadestånd till målsäganden. 

Domen överklagas

Den 19 maj överklagades domen på 9 års fängelse. Enligt överklagan har tingsrätten gjort en fel bedömning och kvinnan med sin advokat yrkar på en frikännande dom. Citat ur överklagan - Hon yrkar i första hand att hovrätten ogillar åtalet helt samt avslår skadeståndsyrkandet. I andra hand yrkar hon att rätten ska rubricera brottet som misshandel, inte försök till mord, mildrar påföljden samt skadeståndet.
”XX (tilltalad, reds anm) har inte haft uppsåt att döda eller skada XX (målsägande, reds anm).”

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg