Kriminalvårdare dömd för misshandel av intern

Kriminalvårdare dömd för misshandel av intern

2024-04-21

En kriminalvårdare från Skänningeanstalten har dömts av Linköpings tingsrätt för att ha använt våld mot en intern under en incident förra året. Händelsen ägde rum i mars när vårdaren tillsammans med två kollegor öppnade celldörren för att ge internen mat. Situationen eskalerade när internen attackerade, vilket ledde till att vårdaren slog och sparkade den intagne.

Domstolen fastställde att våldet inte var ett försvarshandling då vårdaren valde att ingripa trots att hans kollega försökte stänga celldörren. Tingsrätten pekade på att vårdaren hade en maktposition och inte följde de riktlinjer som gäller för hanteringen av interner, vilket resulterade i en dom på 50 dagsböter samt ett skadestånd på 30 000 kronor till den drabbade internen.

Den misshandlade internen dömdes också till en månads fängelse för försök till våld mot tjänsteman.

Denna incident speglar tidigare problem vid anstalten som belysts i Sveriges Radios Kaliber. En granskning har avslöjat att flera kriminalvårdare vid Skänningeanstalten har varit inblandade i övervåld och förnedring av interner, enligt vittnesmål från 30 anställda.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg