Knivmordet i Malå: Tre döms i Hovrätten

Knivmordet i Malå: Tre döms i Hovrätten

2023-09-27

Tre personer döms för knivmord i Malå – Livstids fängelse och långa straff utdömda

Tre personer har blivit dömda i hovrätten för sitt deltagande i mordet på en 27-årig man i hans bostad i Malå, Västerbotten. Hovrätten för övre Norrland har fastställt de tidigare utdömda straffen från Skellefteå tingsrätt. Mordet inträffade den 13 februari i år. 

En man i 20-årsåldern har dömts till livstids fängelse som ett resultat av hovrättens dom. En kvinna i 40-årsåldern kommer att tillbringa 16 år i fängelse, medan en minderårig pojke får 3,5 år av sluten ungdomsvård. De tre förövarna bar masker när de trängde sig in i offrets bostad och angrep honom med kniv.

De tre gärningsmännen var nära släktingar till varandra. Enligt domstolsbeslutet var motivet till mordet relaterat till påstådda övergrepp som offret tidigare ska ha begått, inklusive mot en av de nu dömda personerna. Det är dock viktigt att påpeka att mannen inte hade blivit dömd för sådana brott.

En fjärde person, som ansågs ha varit inblandad i att förstöra bevis genom att bränna upp material, dömdes till två års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Det är värt att notera att hovrätten hade oenighet i sitt beslut. Två av rättens ledamöter ville fria alla tre åtalade från mordanklagelserna. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Malå här. 

Foto: Polisen

Varukorg