Knarkboss i Umeå åtalas för narkotikabrott

Knarkboss i Umeå åtalas för narkotikabrott

2023-04-18

Ledaren för ett närverket som verkar främst i Umeå, hade styrt över stadens drogmarknad med sina egna privata chaufförer, en 14-årig "soldat" och  andra misstänkta som arbetade för ledaren. Mannen hade en lång historia av kriminell verksamhet som började när han bara var 12 år gammal. Han hade varit misstänkt för tio olika brott när han fyllde 13. 26 år gammal pekades han ut som knarkbaron.

Hemlig underrättelseoperation


Tiden i frihet för Umeås utpekade narkotikachef är dock på väg att ta slut, eftersom polisen redan hade fått information om omfattande narkotikahandel i området, vilket ledde till en hemlig underrättelseoperation som inleddes under sensommaren 2022. Denna insats innebar avlyssning av flera telefoner och sätta upp kameror vid olika droggömmor, vilket gjorde det möjligt för polisen att koppla sex män till att hantera amfetamin, cannabis och kokain på olika sätt. 

Ett meddelande
Ett meddelande som 26-åringen skickade till pojken, enligt polisutredningen.Foto: Polisen

Åtal och bevis


Ledaren, som förekommer på 14 punkter i brottsregistret, är tidigare dömd för mordförsök, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Hans advokat är kritisk till utredningen och de bevis som finns för att peka ut klienten som nätverksledare och hävdar att bevisen är uppblåsta bortom rimliga omdöme. I ett PM framgår dock att 26-åringen är den som bestämmer och kontrollerar andra personer i nätverket och har kontakt med personer som tillhör andra nationellt hårt belastade kriminella nätverk. 

Förutom ledaren åtalas fem män, däribland en 33-årig man som bedömdes ha en framträdande men underordnad roll och var ansvarig för amfetamin i ligan. Två män, 17 och 19 år, som tidigare dömts för misshandel och rån, anses ingå i nätverket och ska ha hanterat kokain och cannabis åt ledaren. En 20-årig man och en 31-årig man anses ha använts som ligans lagerhållare men ingår inte i det kriminella nätverket, enligt polisen.


Foto: 26-årigen ledaren fångades på film vid en knarkgömma

Kopplingar till andra kriminella nätverk


Polisens kartläggning av nätet sträcker sig längre än till de åtalade. Enligt utredningen har ledaren nära band med ökänd familj från Göteborg , ett familjebaserat nätverk i Angered, och hade varit nära förknippad med en utpekad klanmedlemar. I polisens kartläggning ingår även den 14-årige "soldaten", känd av polisen för våldsbrott, samt två män som bland annat ska få i uppdrag att agera privatförare åt den utpekade ledaren.

Bevis från avlyssnade samtal och hemlig dataläsning


Förundersökningen visar hur minst två av ligans misstänkta medlemmar beordrades att sälja droger för att arbeta av skulder till ledaren. Skulder uppstod när narkotika beslagtogs av polisen. En stor del av bevisningen kommer från avlyssnade samtal och hemlig dataläsning. Trots sitt förnekande av brott greps den utpekade ledaren i december efter att ha fångats på en hemlig övervakningskamera vid ett gömställe för droger. Rättegången för fallet inleddes tidigare i veckan.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg