Klättrade upp på balkong och knivskar en man

Klättrade upp på balkong och knivskar en man

2023-08-23

Klättrade upp på balkongen och gick till knivattact.

I en upprörande incident som ägde rum i maj tidigare i år gick en man in på en balkong och krossade fönstret till hemmet. Den oroande händelsen inträffade i Nybro kommun, där en gärningsman hade för avsikt att konfrontera en kvinna med anknytning till en annan man. Situationen eskalerade snabbt då inkräktaren upprepade gånger trotsade förfrågningar om att lämna lägenheten. Oavskräckt kom han tillbaka senare samma dag, beväpnad med en stege som han använde för att komma åt balkongen.

Enligt boendets invånare fångade han det utspelade dramat på video. Plötsligt gjorde angriparen ett kast i hans riktning, vilket fick honom att instinktivt dra sig tillbaka. Konsekvensen av denna rörelse var en brännande känsla på hans nacke och hand. Vid närmare undersökning stod det klart att skadorna var resultatet av ett vasst instrument som orsakade blödning. När han kom in i lägenheten väntade honom en kylig syn – inkräktaren viftade med en kniv. Inkräktaren nöjde sig inte med denna uppvisning utan tog tag i en stor sten och slog sönder ett fönster i dörren med våld.

Döms av tingsrätten

Tingsrättens bedömning av situationen gynnade trovärdigheten i den boendes berättelse. Bevisen var övertygande – angriparen hade verkligen gått över balkongen och bilderna lämnade inga tvivel om att en kniv använts. Rätten kom fram till att skadorna på den manlige boendets hals och hand var handarbetet av den kniv som gärningsmannen hade i sin ägo.

Intressant nog erkände gärningsmannen att ha krossat en fönsterruta och infiltrerat lägenheten och tillskrivit sina handlingar en inre "röst". Samma röst ska ha tvingat honom att släppa lös hot mot den manliga boendet.

Den anklagade utsatta kvinnan som bor på fastigheten för misshandel i december 2022. 

I en rättsutlåtande utvärdering slogs fast att gärningsmannen inte utfört dessa handlingar under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Bedömningen kom fram till att ingen betydande psykisk störning påverkade honom vid undersökningstillfället.

Efter att ha samlat på sig en historia av 16 separata domar i sitt register, hade gärningsmannen redan ställts på skyddstillsyn i maj 2023 för misshandel och olaga hot. Den efterföljande rättsliga domen innebar två års fängelse i kombination med utvisning. I domen föreskrevs vidare tio års förbud mot återrese till Sverige.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg