Ian Lundin och Alexandre Schneiter åtalas för krigsbrott i Sudan

Ian Lundin och Alexandre Schneiter åtalas för krigsbrott i Sudan

2023-10-02

Ian Lundin och Alexandre Schneiter inför rätta för misstänkt grovt krigsbrott i Sudan

Ian Lundin och Alexandre Schneiter, tidigare toppchefer på Lundin Oil, står inför en av Sveriges största rättegångar någonsin, där de åtalas för medhjälp till grova krigsbrott begångna i Sudan mellan 1999 och 2003. De nekar till brottet, som kan resultera i livstids fängelsestraff.

Läs förundersökningsprotokoll (FUP) om Ian Lundin här.

Stockholm, nionde september – Rättegången som drar igång i Stockholms tingsrätt har väckt enorm uppmärksamhet, och den omfattar unika omständigheter. Åtalet, som bygger på en förundersökning som pågått sedan 2010, innebär att företagsledare ställs inför rätta för medhjälp till grovt folkrättsbrott, eller krigsbrott som det nu benämns, vilket är sällsynt i Europa efter andra världskriget.

Åklagaren Henrik Attorps har framfört kravet att om Ian Lundin och Alexandre Schneiter blir fällda, ska de också undergå näringsförbud i tio år. Det allvarliga brottet kan resultera i livstids fängelsestraff, och åklagaren begär även ett förverkande av 2,4 miljarder kronor samt en företagsbot på tre miljoner kronor.

Huvudanklagelserna rör händelser som ägde rum i Sudan mellan 1999 och 2003, när Lundin Oil hade rättigheter att borra efter olja i området Block 5A i Sydsudan. Tidigare var detta område relativt förskonat från stridigheter, men när borrningen påbörjades, inträffade tragiska händelser där människor drabbades.

Målet för rättegången är att fastställa företagets och dess företrädares ansvar för regeringens påstådda övergrepp. Det är en komplex fråga som tingsrätten kommer att utreda under en rekordlång huvudförhandling som väntas pågå i två och ett halvt år, med avslutande pläderingar i februari 2026.

Rättegången har även internationell uppmärksamhet på grund av tidigare utrikesminister Carl Bildts koppling till Lundinbolagen under den aktuella tiden. Lundinfamiljen, en av Sveriges mest förmögna, har historiskt varit involverad i oljeprospektering i olika länder, inklusive Sudan.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Ian Lundin och krigsbrottet här


Foto: Polisen

Varukorg