Hundägare åtalas för att ha sytt ihop sin hunds bitskada

Hundägare åtalas för att ha sytt ihop sin hunds bitskada

2024-03-17

En incident i Västerbotten där en hundägare tog saken i egna händer och sydde ihop sin hunds sår efter en konfrontation med en annan hund har lett till åtal för djurplågeri. Händelsen som ägde rum under hösten 2022, resulterade i en svår infektion hos den skadade hunden, vilket ytterligare komplicerade situationen.

Egeninsats med svåra följder

När hunden tillhörande en man i 55-årsåldern, blev skadad med en bitskada bakom ett öra och på det främre bogbladet tog hundägaren ett omdiskuterat beslut. Trots brist på tillgång till veterinärvård i sin hemkommun, valde han att personligen sy ihop såret på hundens bog. Detta ingrepp ledde till att såret blev infekterat fyllt med var och till sist sprack öppet igen.

Åtal för djurplågeri

Det dröjde inte länge förrän situationen krävde professionell veterinärvård. När familjens barn förde in hunden till en veterinärklinik i Vännäs konstaterades den allvarliga infektionen. På grund av sårets skick kunde inte veterinären göra annat än att stärka upp det befintliga såret.

Situationen försämrades ytterligare när hundägaren, missnöjd med situationen, uttryckte sitt missnöje med veterinärvården och vägrade ytterligare veterinärbesök. Denna åtgärd fick veterinären att uttala sig om det lidande hunden troligtvis utsattes för vid tidpunkten för det ursprungliga ingreppet.

Erkännande

Hundägaren har i polisförhör erkänt brottet och uttryckt ånger över sitt agerande, medveten om att hans handlingar ledde till onödigt lidande för hans hund. Rättegången väntas äga rum 26 mars. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg