Hovrättens dom: Katerina Janouch fälls för förtal mot lärare

Hovrättens dom: Katerina Janouch fälls för förtal mot lärare

2024-03-09

Dom mot Katerina Janouch för grovt förtal fastställs av hovrätten

Hovrätten har fastställt att Katerina Janouch, känd för sina kopplingar till högerextrema kretsar, döms för grovt förtal mot en lärare. Anklagelserna baseras på två blogginlägg där Janouch felaktigt påstod att en lärare tvingat sina elever att bekänna sig till islam under en lektion. Dessa påståenden har av rätten bedömts som skadliga och ägnade att utsätta den namngivna läraren för missaktning.

Händelseförloppet

I mars 2020 spred Janouch uppgifter genom sociala medier och sin blogg, där hon specificerade både lärarens och skolans namn, om att elever under en religionslektion skulle ha pressats att konvertera till islam. Kommunens förnekande mot dessa anklagelser ignorerades, och Janouch upprepade sina påståenden i ytterligare ett inlägg. Detta ledde till ett omfattande drev mot läraren och skolan, vilket resulterade i hot, rädsla och en känsla av utsatthet hos den anklagade läraren. Situationen eskalerade till den grad att säkerhetsvakter behövde kallas in för att skydda skolan, som även märkte av internationell uppmärksamhet kring ärendet.

Rättens beslut

Tingsrätten dömde initialt Janouch för grovt förtal till en villkorlig dom och dagsböter i september 2022, en dom som sedan överklagades. Svea hovrätt har nu bekräftat och preciserat att Janouchs agerande utgjorde två fall av grovt förtal, samtidigt som dagsböterna justerades något nedåt. Läraren tilldelades också ett skadestånd på 50 000 kronor.

Janouchs högerextrema kopplingar

Katerina Janouch har varit en framträdande figur inom högerextrema kretsar, medverkat i uppbyggnaden av nätverk och organisationer med sådan inriktning, och agerat som programledare på den konspirationsteoretiska nätkanalen SwebbTV. Hennes försvar bestod i att neka till anklagelserna, men domen står fast mot henne.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg