Hovrätten fastställer domen för 300 kilo amfetamin – flera döms

Hovrätten fastställer domen för 300 kilo amfetamin – flera döms

2024-06-09

Under våren 2021 inledde polisen operation Kuba, efter misstankar om omfattande narkotikahandel i Kristianstadstrakten. Efter att ha fått tillgång till krypterade chattar kunde polisen slå till mot ett nätverk som tillverkade amfetamin i ett bostadshus i Osby och en lada i Pukavik. Under ett halvår producerades och distribuerades nära 300 kilo amfetamin från dessa platser.

Flera döms för grovt narkotikabrott

Hösten 2023 dömde Kristianstads tingsrätt 15 personer i samband med fallet. Av dessa dömdes 13 för synnerligen grovt narkotikabrott och två för skyddande av brottsling. Bland de dömda finns en kvinna i 25-årsåldern från Karlshamn, som fick fyra år och sex månaders fängelse för att ha transporterat nära 60 kilo amfetamin. En man i 20-årsåldern från Olofström dömdes till fyra års fängelse för att ha tillhandahållit en lokal och transporterat narkotika.

Hovrättens beslut: domen fastställs

Efter att både åklagaren och 14 av de dömda överklagat, föll domen i Hovrätten över Skåne och Blekinge under tisdagen. Hovrätten fastställde i stora delar tingsrättens dom men frikände två personer från skyddande av brottsling. Dessa ansågs inte ha känt till att de städade en brottsplats.

Strafflindring och långa häktningstider

Hovrätten dömde tolv personer för synnerligen grovt narkotikabrott. En tidigare dömd person överklagade inte sin dom. Straffen sänktes för flera av de tilltalade och varierar nu mellan 3,5 och 9,5 år. Enligt hovrätten var vissa delar av gärningarna inte styrkta, och de långa häktningstiderna, som för flera misstänkta uppgick till tre år, bidrog till strafflindringen.

– Det har varit osedvanligt långa häktningstider i det här målet, och vi anser att de ska få en viss straffnedsättning för detta, säger Marianne Karlsson, adjungerad ledamot vid Hovrätten över Skåne och Blekinge.

 

Läs: Domen här

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg