Hovrätten fastställer dom för mord på 41-åring i Ronna

Hovrätten fastställer dom för mord på 41-åring i Ronna

2024-05-15

Svea hovrätt har fastställt tingsrättens dom i fallet med mordet på en 41-årig man i Ronna. Den åtalade mannen anses fortfarande ha begått mordet, men hovrätten kunde inte med säkerhet fastställa om skytten var över 18 år vid tidpunkten för mordet.

Mordet i Ronna

I oktober 2022 sköts en 41-årig man till döds i Ronna. Fyra personer dömdes i tingsrätten för inblandning i mordet, varav en dömdes för själva mordet. Hovrätten har nu bekräftat tingsrättens beslut angående mordet.

Frågan om Ålder

En central fråga under rättsprocessen har varit den morddömde mannens ålder. Åklagaren yrkade i tingsrätten på livstids fängelse, men eftersom mannen enligt folkbokföringen var under 18 år vid mordet dömdes han till 9,5 års fängelse. Mannen, som är född utomlands, har tidigare uppgett att han egentligen är två år äldre. En åldersbedömning visade att mannen sannolikt var 18 år eller äldre, men detta kunde inte fastställas med säkerhet.

Ny Utredning och Överklagan

Både åklagaren och försvarssidan överklagade domen till hovrätten. Inför hovrättsförhandlingarna genomfördes en ny åldersbedömning som indikerade att mannen kunde vara 21 år eller äldre, vilket skulle innebära att han var 18 år vid mordet. Hovrätten ansåg dock att detta inte var tillräckligt bevis för att fastställa mannens exakta ålder.

I hovrättens dom står det: ”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det inte är klarlagt att XX hade fyllt 18 år vid tidpunkten för gärningarna. Det som tagits upp i hovrätten leder inte till någon annan slutsats.”

Sänkta Straff

Förutom skytten åtalades 13 personer för inblandning i mordet samt för en misshandel som skedde i januari 2022. Tre av dessa dömdes åter av hovrätten, men några straff ändrades. Mest anmärkningsvärt var att en 27-årings straff förkortades.

Den 27-årige mannen dömdes i tingsrätten till drygt sju års fängelse för stämpling till mord. Hovrätten ändrade straffet till två år och en månad, rubricerat som ”grovt vapenbrott”, eftersom det inte ansågs bevisat att han planerade mordet.

Slutsats

Hovrätten har således fastställt stora delar av tingsrättens dom men gjort vissa justeringar i strafflängder och rubriceringar. Fallet har varit komplext, särskilt kring frågan om den åtalades ålder vid mordet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg