Hjulstabarnens ledare 'Sixty' vräkts efter dödsskjutning

Hjulstabarnens ledare 'Sixty' vräkts efter dödsskjutning

2023-04-17

Sixty, ledare för "Hjulstabarnen" får familj vräkt hemifrån efter dödsskjutning

Den 30 augusti 2021 skedde en skottlossning i Hjulsta, nordväst om Stockholm, nära bostaden för Muhsin "Sixty" Hussein, den utpekade gängledaren för nätverket Hjulstabarnen. Skjutningen resulterade i att en 26-årig medlem i det kriminella nätverket Filterlösa Grabbar (FLG) dog medan en annan medlem, en 22-åring, sköts i huvudet men överlevde. Sixty och två andra som var med honom svarade med eld, och Sixty dömdes därefter för mord, mordförsök, medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Han dömdes till 13 år och 10 månaders fängelse i hovrätten.

Vräkningsbeslutet


Nu vräks Sixtys familj från sin bostad, enligt ett beslut från hyresnämnden som nu har avgjorts i hovrätten. Rätten skrev i sitt beslut att skottlossningen utgjorde ett mycket allvarligt brott och utgjorde en fara för grannars liv och hälsa. Hyresnämnden fann också att lägenheten var bas för nätverket Hjulstabarnen.

Skälet till vräkning


Hovrätten menar att skälet till avhysningen har varit en särskilt allvarlig störning. Sixty ska även ha förvarat narkotika och vapen i lägenheten. Polisen har beskrivit Sixtys hemadress som en samlingspunkt för Hjulstabarnen de senaste åren och polisen har gjort flera gripanden på adressen kopplat till mord eller grova vapenbrott.

Föräldrars ansvar


Enligt hovrätten har föräldrarna brustit i sitt ansvar att hålla noggrann uppsikt över Sixty och att han inte stör personer som bor i området då det var känt att han tidigare begått brott. Att lägenheten beskrivs som fritidshus tyder också på att pappan har sin fasta bostad någon annanstans. Pappan berättar att han anmält Sixty till socialtjänsten och att han pratat med sin son om att gå i skolan eller börja jobba. Han menar att lägenheten är familjens hem, och att de behöver den. Föräldrarna har uttryckt att det som hände låg utanför deras kontroll och något som de inte kan hållas ansvariga för.

Bakgrund om Sixty and Hjulstabarnen


Sixty har beskrivits som en nyckelperson inom Hjulstabarnen, som är en undergrupp till den ökända Dödspatrullen, som har haft en långvarig konflikt med det kriminella nätverket Shottaz. Mellan åren 2017 och 2021 misstänktes han för 47 brott. 2017 dömdes han till sluten ungdomsvård efter ett grovt rånförsök där bland annat skott avlossades. Tidigare samma år hade han dömts till ungdomsvård för bland annat olaga hot. I den domen framgick det att Sixty hade ett socialt störande beteende och behövde vård.


Skottlossningen den 30 augusti är ett av flera mord i gängkriget i Järvaområdet som kostade flera unga män livet. Föräldrarna har sagt att de inte ska straffas för något som några av barnen har gjort. Det visar dock domstolens beslut att vräka dem från deras hem

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Förundersökningen

Varukorg