Hemtjänst-anställd åtalas för mord på äldre kvinna i Strömstad

Hemtjänst-anställd åtalas för mord på äldre kvinna i Strömstad

2024-05-29

En man i 50-årsåldern, anställd inom hemtjänsten, åtalas nu för mordet på en kvinna i 90-årsåldern i Strömstad. Kvinnan hittades död i sin lägenhet i centrala Strömstad flera veckor innan polisen larmades om det misstänkta mordet.

Bevisning med videofilm från Snapchat

Mordet uppmärksammades efter att personer i chattgrupper rapporterade att den misstänkte mannen hade berättat om mordet och delat en film på Snapchat. Enligt chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson visar filmen hur mannen kväver kvinnan genom att täcka hennes andningsvägar.

Filmen visas bakom stängda dörrar

Filmen, som är tre minuter lång, kommer att visas bakom stängda dörrar i rättssalen. Veivo Pettersson beskriver filmen som en viktig del av bevisningen mot mannen.

Åtal baserat på flera typer av bevis

Trots att kvinnans kropp kremerades utan rättsmedicinsk undersökning, anser åklagaren att åtalet är starkt. Bevisningen bygger på chattar, vittnesuppgifter, inspelade samtal samt den nämnda filmen.

Ingen risk för fler offer

Polisen har noggrant undersökt om det kan finnas fler offer men inte hittat några. Enligt Veivo Pettersson är det viktigt att framhålla att det inte finns misstankar om ytterligare mord.

Psykisk störning hos den misstänkte

Under mordutredningen, som pågått i över fem månader, har mannen genomgått en mindre sinnesundersökning, kallad paragraf 7-undersökning. Resultatet indikerar att mannen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Den misstänkte mannen nekar till mordanklagelserna men erkänner att det är han som har filmat och kvävt kvinnan.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg