Hästägare från Piteå döms efter dödsfall på Djurgården

Hästägare från Piteå döms efter dödsfall på Djurgården

2024-04-30

En man från Piteå har dömts till fängelse i ett år och tre månader efter en incident där flera hästar skenade fritt på Djurgården i Stockholm. Den tragiska händelsen, som inträffade den 17 juni 2023, ledde till att en äldre man omkom och flera andra personer skadades.

Detaljer kring Incidenten och Rättsprocessen

Under den aktuella dagen hade hästägaren, en känd profil från Piteå, bundit sina fem hästar vid en hästparkering nära en restaurang. Han befann sig på en närliggande uteservering vilket tingsrätten bedömde som oaktsamhet. Hästarnas skenande startade därifrån och resulterade i flera personskador och en dödsfall.

Stockholms tingsrätt har funnit hästägaren skyldig till grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Rätten underströk att mannen inte hade säkerställt att hästarna var ordentligt säkrade, vilket ökade risken för incidenten.

Ersättning och Ytterligare Påföljder

Den dömde hästägaren måste även betala skadestånd till de skadade och den avlidnes anhöriga. Han slapp dock att betala en företagsbot på en miljon kronor, som åklagaren hade yrkat på. Det har tidigare rapporterats att hästägarens verksamhet varit en bluff och att han saknade nödvändiga tillstånd för verksamheten.

 

Läs: Domen på nätet

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Pixabay

Varukorg