Harris Österdahl från foxtrotnätverket skjuten till döds

Harris Österdahl från foxtrotnätverket skjuten till döds

2023-11-02

Skjutning i Sarajevo: Svensk medborgare dödad

Harris Österdahl, 30 år, har bekräftats död efter en skjutning i Sarajevo, där även en yngre man skadades. Enligt rapporter från det bosniska mediehuset Avaz inträffade händelsen när två maskerade gärningsmän med automatvapen anlände till ett bostadsområde i staden.

Foto: Harris Österdahl

Skottlossningen ägde rum framför en lokal matbutik, där de två svenska medborgarna blev beskjutna. De misstänkta flydde därefter platsen i en hyrbil, ett scenario som polistalesperson Merisha Novalic har bekräftat för pressen. Utöver Österdahl rapporterades en man i 20-årsåldern ha ådragit sig lindriga skador i magen.

Bakgrund i gängkonflikt

Österdahl och den skadade mannen uppges vara associerade med Rawa Majids fraktion efter en splittring inom Foxtrotnätverket. Båda männen hade en historia som sträckte sig tillbaka till Istanbul, där en grupp unga män från Norrköping, anhängare till Foxtrot, interagerade med Österdahl, även känd som "Iceman". Senast 2020 åtalades och dömdes Harris Österdahl till 2 års fängelse för grovt vapenbrott. 


Foto: Ur polisens förundersökningsprotokollet när Österdahl åtalades för grovt vapenbrott. 

Före händelsen i Bosnien-Hercegovina hade både Österdahl och den nu skadade mannen varit involverade i en skottväxling vid ett kafé i Istanbul i början av september. De flydde sedan till Bosnien-Hercegovina där de uppges ha hållit en låg profil fram till skjutningen.

Tre svenskar gripna

I efterdyningarna av skottlossningen har tre svenska medborgare arresterats, enligt bosnisk polis. En man i 25-årsåldern greps först, följt av två yngre män dagen efter. En av de gripna, en 19-årig man, påstås vara en del av Zeronätverket, tidigare allierade med Foxtrot. Detta nätverk anses nu vara allierat med Ismail Abdo-sidan i en intern gängkonflikt.

Dessa individer har en dokumenterad historik, inklusive tidigare domar för narkotikabrott och kontakt med sociala myndigheter på grund av sitt umgänge i kriminella kretsar. Efter att ha blivit identifierade på övervakningskameror utan maskering, greps den 18-årige mannen och 19-åringen när de försökte fly från Sarajevos flygplats och omringades av polis.

Detaljerna kring vilka specifika brott de tre svenska medborgarna är misstänkta för är för närvarande inte offentliggjorda.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om Harris Österdahl här

 

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg