Hämnddåd i Norsborg: Man dömd för mordförsök efterlyses

Hämnddåd i Norsborg: Man dömd för mordförsök efterlyses

2023-06-23

Åtta män dömda för mordförsök i Stockholm, 29-årige Ilyas Noor Ahmed försvunnen

Bakgrund: Hämndaktion för Adrianas död leder till mordförsök

Bilskjutning i Vällingby och misstänkta i FLG 

Tidigare i år dömdes en grupp på åtta män för inblandning i ett mordförsök som ägde rum i Stockholm 2020. Dådet ansågs vara en hämndaktion efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana. En av de dömda personerna, 29-årige Ilyas Noor Ahmed, har dock inte ställt in sig för att avstjäna sitt straff. 

Händelsen inträffade på kvällen den 7 september 2020 då en bil i Vällingby siktades med totalt 32 skott från både en pistol och ett automatvapen. Även om en person i bilen fick en skottskada, missade de återstående 31 skotten sina avsedda mål och träffade istället rutorna i tre olika lägenheter. Anmärkningsvärt nog gick ett av skotten genom ett vardagsrum, medan ett garage i närheten också träffades av skottlossningen.

Åklagaren som handlägger ärendet misstänker att två personer med anknytning till en kriminell grupp i Norsborg var ansvariga för skottlossningen. Man tror att de sökte hjälp av medlemmar från nätverken som kallas Shottaz och Filterlösa grabbar (FLG) för att locka sina tilltänkta offer i fällan. Händelsen sågs som en hämndaktion för skottlossningen som krävde 12-åriga Adrianas liv.

Sammanlagt åtta personer dömdes för inblandning i mordförsöket och hovrätten fastställde tingsrättens beslut i april i år. Ilyas Noor Ahmed, som är knuten till det kriminella nätverket FLG, har dock nu efterfrågats av Kriminalvården efter tingsrättens dom. Trots åklagarens begäran om omedelbart häktning avslogs det till en början utifrån argumentet att Ilyas Noor Ahmed inte spelade en central roll i brottet och inte utgjorde någon risk för ytterligare brottslig verksamhet. Som brittisk medborgare ansågs han dessutom inte som en flygrisk.

Efter att hovrätten meddelat hans frihetsberövande försvann dock Ilyas Noor Ahmed. När domen nu är klar väntas han avtjäna sina sex år och tio månader i fängelse för mordförsök. Det uppstår oro då man befarar att han inte kan komma att anmäla sig till den anvisade anstalten Kumla då han uteblivit i hovrätten.

Följaktligen har kriminalvården begärt att polisen lokaliserar och griper honom och ser till att han förs till närmaste stängda anstalt eller häkte. Kriminalvårdens beslut om uppskov med Ilyas Noor Ahmeds straff gäller omedelbart på grund av den upplevda risken för bristande efterlevnad.

Personen som sköts i den riktade bilen, Serkan Demirkiran, är just nu efterlyst i samband med mordet på Adriana. Trots att han överlevde skottlossningen med en armskada sitter han för närvarande häktad i frånvaro i Turkiet. Den åklagare som handlägger Adriana-fallet har stött på svårigheter att få information angående Serkan Demirkirans situation i Turkiet. 

Åklagare Ida Arnell ledde utredningen och uttryckte frustration över den tilltalades frigivning i tingsrätten, efterföljande häktning i hovrätten och utebliven under överklagandeförhandlingen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om händdådet efter skjutningen i Norsborg.