Greta Thunberg döms till böter efter protester vid riksdagen

Greta Thunberg döms till böter efter protester vid riksdagen

2024-05-09

Klimataktivisten Greta Thunberg har dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten vid två tillfällen. Domstolen har beslutat att Thunberg ska betala 120 dagsböter à 50 kronor vardera.

Händelserna som ledde till domen inträffade den 12 och 14 mars när Thunberg och flera andra aktivister utförde en klimataktion utanför Sveriges riksdag. Trots uppmaningar från polisen att avlägsna sig från platsen, valde Thunberg och vissa andra aktivister att stanna kvar, vilket resulterade i att de fick avlägsnas fysiskt av polisen.

I rättegången presenterade åklagaren videobevis som visar hur aktivisterna sitter placerade runt riksdagsbyggnaden och ignorerar polisens anvisningar. Thunberg har vid förhör i tingsrätten erkänt att hon hörde men ignorerade polisens order, och hon motiverar sitt agerande med att det rör sig om ett klimatnödläge.

Thunberg argumenterar för att klimatnödläget kräver omedelbara åtgärder, vilket hon anser motiverar hennes beslut att inte följa polisens anvisningar. Denna händelse markerar den tredje gången Thunberg döms till dagsböter för liknande brott.

Tidigare i april deltog hon även i en protest i Haag, Nederländerna, där hon tillsammans med aktivister från Extinction Rebellion blockerade en huvudgata i protest mot subventioner till fossilindustrin. Denna gång blev ingen av aktivisterna misstänkt för brott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg