Greta Thunberg döms på nytt - riskerar fängelse

Greta Thunberg döms på nytt - riskerar fängelse

2023-10-11

Greta Thunberg döms till dagsböter i Malmö tingsrätt för klimataktion

Klimataktivisten Greta Thunberg har återigen blivit dömd i en rättegång i Malmö, denna gång till 90 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en klimataktion i oljehamnen. Trots domen har Thunberg uttryckt att hon inte kommer att avstå från framtida aktivism.

Malmö, 11 oktober: Världens mest framstående klimataktivist, Greta Thunberg, ställdes nyligen inför rätta i Malmö tingsrätt där hon dömdes till 90 dagsböter för sin deltagelse i en klimataktion i oljehamnen i somras.

Under den rättsliga processen framförde Greta Thunberg sitt eget försvar och medgav att hon genomfört aktionen men hävdade att det var en handling av nödvärn mot den pågående klimatkrisen. Rätten ansåg dock att lagtexten om nöd inte omfattar en klimatkris och ogiltigförklarade detta resonemang.

Detta är andra gången Greta Thunberg döms för liknande brott i år. I juli dömdes hon till 30 dagsböter för en klimataktion i oljehamnen i Malmö, och efter den domen genomförde hon en ny aktion som ledde till dagens högre böter på 90 dagsböter à 50 kronor.

Åklagaren i fallet, Jörgen Larsson, kallade återfallet "flagrant" och påpekade att fängelse är en möjlig påföljd för denna typ av brottslighet, men han valde ändå att yrka på dagsböter. Thunberg måste också betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Trots domen har Greta Thunberg uttryckt att hon inte har för avsikt att sluta med sin aktivism och att hon anser sig ha en skyldighet att agera med tanke på allt som står på spel i den pågående klimatkrisen.

 

Läs: Fup för Greta Thunberg här

Varukorg