Göteborgsparet döms i mål om människoexploatering

Göteborgsparet döms i mål om människoexploatering

2023-09-07

Ett par från Göteborg döms idag för att ha utnyttjat två barnskötare från Filippinerna. Offren, 32 och 28 år gamla, anställdes under sken av att erbjudas rättvisa arbetsvillkor. Dessa filippinska kvinnor fann sig arbeta oavbrutet för en ringa lön. Övervakade även i sömnen genom övervakningskameror, levde kvinnorna under konstant rädsla, ovilliga att närma sig myndigheterna på grund av deras arbetsgivares inflytande.

Gärningsmän dömda


Idag kom en uppmärksammad dom över göteborgsparet som dömde dem för flera anklagelser, inklusive människoexploatering och brott mot utlänningslagen. Mannen, en framstående restaurangägare i 52-årsåldern, döms till villkorlig dom, medan hans 37-åriga fru döms till samhällstjänst och villkorlig dom. Mannen friades dock från ett åtal rörande utlänningslagen.

Dåliga arbetsförhållanden


Förundersökningsprotokollet avslöjade detaljer om barnskötarnas anställningsvillkor. De blev lurade om sina arbetsroller, tvingades utföra hushållssysslor och sköta parets barn dygnet runt och tjänade bara några tusen svenska kronor i månaden. En av barnskötarna uppgav att hon till en början lovades en au pair-tjänst, men blev senare tvingad att strunta i kontraktet och acceptera hårdare villkor.

Rädsla och hot


Rädsla grep offren, när paret ingav dem en känsla av makt och hot, vilket gjorde dem oroliga för att gå till polisen. Trots de omänskliga levnadsförhållandena och det ständiga utnyttjandet lyckades ett av offren samla mod och polisanmäla ärendet, vilket satte deras svåra situation i rampljuset.
Vittnesmålen från barnskötarna skildrade en skrämmande berättelse om deras tid med paret. Medan den ena lyckades fly inom två veckor, utstod den andra den grymma behandlingen i över två år, och höll fast vid hoppet om att uppfylla sin kontraktstid. Kontrakten begränsade till och med deras frihet att besöka sitt hemland, vilket orsakade ytterligare nöd och isolering.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om krogprofilen i Göteborg här

Foto: Polisen

Varukorg