Gjorde flicka blind med smällare - döms för grov misshandel

Gjorde flicka blind med smällare - döms för grov misshandel

2024-03-02

En 19-årig man dömts till fängelse och utvisning efter att ha orsakat en allvarlig olycka med fyrverkerier under nyårsfirandet. Incidenten, som ledde till att en tonårsflicka förlorade synen på ett öga, har väckt uppmärksamhet och resulterat i rättsliga åtgärder mot den unga mannen, som är irakisk medborgare.

Förlorade synen
Händelsen inträffade på Storgatan i Tranås under nyårsnatten när mannen tände en fyrverkeripjäs och kastade den in i en samling människor. Explosionen orsakade svåra skador för en tonårsflicka, som drabbades av betydande synnedsättning på höger öga. Enligt uppgift var mannen kraftigt berusad vid tillfället, efter att ha konsumerat en stor mängd alkohol.

Döms av tingsrätten
Eksjö tingsrätt har nu dömt den 19-årige mannen för framkallande av fara för annan samt grov misshandel. Domstolen fastställde straffet till tre år och sex månaders fängelse, samt beslutade om utvisning med ett återinreseförbud till Sverige. Domstolen underströk allvaret i mannens handlingar, som riskerade att orsaka mycket allvarliga skador på andra närvarande vid tillfället.

Skadestånd och utvisning
Tingsrätten betonade den grova misshandeln mot flickan, med tanke på att hennes synskada kan visa sig vara bestående. Det är fortfarande oklart i vilken utsträckning flickan kommer att återfå synen på det skadade ögat, men domstolen har bedömt synskadan som mycket allvarlig. Förutom fängelsestraffet och utvisningen, har mannen också dömts att betala ett skadestånd på över en halv miljon kronor till flickan för de skador och lidande hon har utsatts för.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen 

Varukorg