Gängskjutning i Örgryte - narkotikaaffär slutade i fängelsedomar

Gängskjutning i Örgryte - narkotikaaffär slutade i fängelsedomar

2024-01-27

Skjutning i örgryte under narkotikaaffär – flertalet dömda

Under en narkotikaaffär på Bögatan i Örgryte utbröt en skjutning där en man sköts i benet. Händelsen, som involverade medlemmar från ett kriminellt nätverk i Norra Biskopsgården, ledde till att flera personer dömdes till fängelsestraff.

Den 9 april ägde mötet rum vid Bö Centrum, där två bröder från Uddevalla hade i uppdrag att leverera fem kilo cannabis. Istället för att få betalt för narkotikan som de levererat, blev de istället skjutna.

Skjutningen inträffade snabbt, utan någon större diskussion, och den äldre brodern blev skjuten i låret. Han beskrev sin roll som enbart en mellanhand i narkotikaaffären.

Polisen anlände till platsen och fann 30-åringen liggande i en blodpöl. Trots läkares rekommendationer, lämnade han sjukhuset dagen efter utan sina personliga tillhörigheter. Tingsrätten dömde honom senare för narkotikabrott till nio månaders fängelse och han tilldelades även ett skadestånd på 25 000 kronor.

De två gängmedlemmarna, som var involverade i skjutningen, dömdes för grov misshandel och grovt vapenbrott. En 26-årig man, beskriven som en ledande figur i nätverket, dömdes till fyra och ett halvt års fängelse plus ytterligare straff för en tidigare villkorlig frigivning. Under rättegången förklarade han att han varit närvarande under händelsen men nekade till direkt involvering.

Ytterligare en 19-åring, lillebror till en annan gängmedlem, dömdes till fem och ett halvt års fängelse. Efter att hans bror dömdes har han tagit en mer framträdande roll i nätverket. Han fälldes även för innehav av den pistol som senare hittades i Svarte Mosse i Biskopsgården.

En 21-årig centralgestalt i gänget, som inte var närvarande vid händelsen, dömdes också till tre års fängelse. Lokalpolisen i området uppskattar att nätverket består av cirka ett hundratal individer, med en ökande grupp yngre medlemmar.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om skjutningen i Örgryte här

 

Foto: Polisen

Varukorg