Gängmedlem åtalas för slakt av får

Gängmedlem åtalas för slakt av får

2023-05-03

Gängmedlem åtalas för grovt djurplågeri: Halal-slaktade får med en slö kniv


Brottet


En "central aktör" i ett kriminellt nätverk i Stockholms län har åtalats för grovt djurplågeri för halalslakt av ett får utan bedövning och för "olämplig kniv för ändamålet". Djuret utsattes för "svårt lidande" enligt stämmningsansökan mot mannen. 
Mannen åtalas även för grovt vapenbrott för innehav av vapen utan tillstånd. Bilder och filmer på brottet användes som bevis i Attunda tingsrätt.


Slaktade på en kolonilott


Slakten skedde på en kolonilott en decembernatt förra året. Istället för att ta fåren till ett certifierat slakteri bestämde sig mannen för att göra det själv. Kniven som användes var matt, vilket gjorde processen lång och orsakade mer lidande för djuret.

Veterinärer vid Nationellt centrum för djurens välbefinnande vid Lantbruksuniversitetet användes som experter i utredningen mot mannen. De tittade på bilderna från slakten och drog slutsatsen att fåren hade utsatts för svår stress och svårt fysiskt och psykiskt lidande vid slakt. 

Nekar till brott


Trots den omfattande bevisningen nekar mannen till brott. I förhör har han påstått sig ha varit "försiktig med att slakta djuret så att det lider så lite som möjligt" och att “man ger djuret mat och vatten och att man sedan tvättar av det“ innan det vänds mot Mecka, uppger mannen i förhör. 


Rättegången inleddes i tisdags mot mannen som står åtalad för grovt djurplågeri och grovt vapenbrott.


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg