Gängman åtalad för granatattack på nattklubb i Göteborg

Gängman åtalad för granatattack på nattklubb i Göteborg

2023-06-01

 

Handgranat mot nattklubb


En 19-årig gängmedlem har åtalats i samband med en granatattack mot nattklubben 8ight vid Avenyn i Göteborg. Incidenten, som inträffade den 3 februari tidigt på morgonen, orsakade betydande skador på fasaden och väckte oro för allmän säkerhet. Maria Thorell, riksåklagaren, leder målet mot den åtalade, som tror att den åtalade har anknytning till ett våldsamt kriminellt nätverk i Södra biskopsgården. 

Krossade entredörren med sten


I den vågade handlingen krossade gärningsmannen fönstret till entrédörren med hjälp av en sten innan han kastade en handgranat in i nattklubben 8ight, vilket resulterade i en kraftig explosion. Händelsen ägde rum på Kungsportsavenyn, polis och räddningstjänst var snabbt på plats men den misstänkte hade då hunnit att fly. Vid explsionen skadades inga personer, men fastigheten fick stora skador.

Identifiering och bevis


Tack vare övervakningskameror fångades hela brottet på video, vilket gjorde att polisen kunde identifiera den misstänkte, en 19-årig man. Polismannen som granskade filmerna kände igen den åtalade från tidigare möten i Södra Biskopsgården. Dessutom har myndigheterna samlat in flera bevis, inklusive DNA-matchningar, filmbilder och vittnesmål, vilket stärker fallet mot den påstådda gärningsmannen.


Bild från den misstänktes förhör. 

Södra Biskopsgänget


Den misstänkte har kopplats till det ökända Södra Biskop-gänget, känt för sin inblandning i våldsam verksamheter och illegal narkotikahandel. Senast den 28 febuari dömdes en ung man från Södra biskopsgården till livstids fängelse för mord på en annan man från Norra Biskopsgården.  Polisen beskriver gänget som ett mycket farligt nätverk, särskilt skickligt på vapenhantering och narkotikadistribution. Den åtalade har setts umgås med dömda brottslingar, av vilka några har begått mord och grova narkotikabrott. Myndigheterna menar att han har tagit på sig en ledarroll bland de yngre medlemmarna i nätverket Södra biskopsgården. 

Förnekar brott


Ungefär fyra veckor efter bombdådet greps den åtalade på Arlanda flygplats när han försökte gå ombord på ett flyg till Turkiet. Hans arrestering kom efter att utredarna hittat hans DNA på en sten som upptäcktes på brottsplatsen. Den åtalade förnekar dock all inblandning i attacken och säger sig ha varit hemma under händelsen. Han avfärdar DNA-bevisen, och säger följande:
– Du kan inte gå på en sten som bevis för att jag har gjort det. Jag kan ha rört en sten någon gång under mitt liv.

Anstiftaren och motivet


Åklagare Maria Thorell och polisen spekulerar i att 19-åringen anlitats för att utföra bombdådet för någon annans räkning. Anstiftarens identitet är för närvarande okänd, vilket lämnar utredarna med en pågående uppgift att reda ut motivet bakom attacken. Även om det inte förekom några specifika hot mot individer med anknytning till nattklubben, utreder polisen om motivet kan vara att någon eller några inte ska ha blivit insläppta på nattklubben och granattacken kan vara en hämnd tillbaka. 
Alexander Clarensius, ägaren till nattklubben, vidhåller att det inte fanns några hot riktade mot honom eller vakter på nattklubben. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen 

 

Varukorg