Gängledare för G10 nätverket döms för grovt vapenbrott - Gävle

Gängledare för G10 nätverket döms för grovt vapenbrott - Gävle

2023-07-22

Gängkonflikt och kriminalitet i Gävle

I Gävle stad har en gängkonflikt eskalerat och lett till grova narkotika- och vapenbrott begångna av rivaliserande fraktioner. G-10-nätverket och dess rivaliserande G-20 nätverket har stått i centrum för dessa kriminella aktiviteter. Nyligen dömdes två nyckelpersoner från G-10-gänget för grova narkotika- och vapenbrott baserat på chattmeddelanden som hittats på en beslagtagen telefon.

Överklagande av fällande dom

G-10-gängledaren, nu 22 år gammal, har beslutat att överklaga domstolens beslut. Hans advokat hävdar att telefonen, som fungerade som avgörande bevis, tillhörde den avlidne G-20-gängledaren, som dödades på Brunnsgatan i november 2021. Om detta påstående bevisas kan det avsevärt påverka fällande domen och väcka frågor om riktigheten av bevisen som presenterades under rättegången.

Gängkonflikter och ledarskap

Under sommaren 2020 ledde G-10- och G-20-gängen gemensamt en gruppering som kallas det "röda" gänget i Gävle. Men spänningarna eskalerade mellan de två gängen, vilket ledde till att de skildes åt och bildade separata gäng. Friktionen mellan grupperna nådde sin topp när den 27-årige G-20-ledaren mördades på Brunnsgatan den 11 november 2021.

Begränsad bevis

Åtalet mot G-10-ledaren är av allvarlig karaktär och handlar om grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Däremot bygger åklagarens fall i hög grad på de chattmeddelanden som erhållits från en beslagtagen telefon. Försvaret försöker nu tvivla på bevisen och hävdar att telefonen tillhörde den avlidne G-20-ledaren. I överklagandet vill försvaret få fram ett vittne från den gängkriminella miljön som kan vittna om ägandet av den beslagtagna telefonen. Dessutom syftar de till att införa en rättsmedicinsk forensikers utvärdering av det påstådda vapnets funktionalitet som nämns i chattmeddelandena.
Förutom G-10-ledarens överklagande har även en 32-årig person som dömts för att ha samordnat vapen köpet och kokainaffären tillsammans med G-10-ledaren överklagat. Han dömdes till sex års fängelse av Gävle tingsrätt.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om gängledare för G-10 nätverket

 

Foto: Polisen

Varukorg