Fyra personer döms för mordförsök i Askim

Fyra personer döms för mordförsök i Askim

2024-03-16

I en händelse som markerar en fortsättning på våldet mellan gäng i Göteborgsområdet, har fyra personer nyligen dömts i samband med ett försök till mord i Askim. En framstående figur i M-falangen har erhållit ett elvaårigt fängelsestraff för att ha koordinerat ett attentat, vilket utfördes av yngre anlitade torpeder från Stockholm.

Den 18 maj 2023 inträffade ett mordförsök vid Trollängsskolan i Askim, efter att två unga män utsattes för ett bakhåll. Den ene blev skjuten med sju skott men överlevde mirakulöst händelsen tack vare snabbt agerande av sin kamrat. En 16-årig pojke, pekad som huvudskytt, dömdes till sluten ungdomsvård för sin roll i händelsen, med DNA-bevis som kopplade honom till brottet och vapnet som användes.

Denna attack utgör del av en djupare konflikt mellan två rivaliserande grupper, M-falangen och G-falangen, vilka har en lång historia av våldsamheter mellan sig. Attackens planering och genomförande involverade flera personer, inklusive en 26-åring och en 27-åring, som båda dömdes för sin delaktighet i försöket till mord.


En ledande figur inom M-falangen, identifierades som anstiftaren bakom mordförsöket, vilket ledde till hans elvaåriga fängelsedom. Hans kopplingar till tidigare gängrelaterade händelser och familjemedlemmars brottsliga historik understryker de komplexa nätverken inom dessa konflikter.

De måltavlor som valdes ut för denna våldshandling, var en 24-åring och 25-årig man, påstås tillhöra G-falangen. Båda har dock förnekat inblandning i gängbrottslighet och konflikter, trots 24-åringens tidigare inblandning i en rättsprocess rörande förberedelse till mord.

Samtliga dömda i detta fall har nekat till brott och deras samarbete med utredningen har varit begränsat.
 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet 

 

Foto: Polisen

 

Varukorg