Fyra personer åtalas efter springnota på 80 000 kronor i Malmö

Fyra personer åtalas efter springnota på 80 000 kronor i Malmö

2024-06-17

Fyra personer i Malmö står åtalade för grovt bedrägeri efter en springnota på 80 000 kronor på restaurang Atmosfär. Incidenten är en del av ett mönster av bedrägerier som omfattar ett 20-tal företag.

Bedrägerimönster avslöjat efter julhelgen

Under julhelgen besökte ett större sällskap restaurang Atmosfär i Malmö. De presenterade sig som representanter för en förening som arbetar med utsatta barn och begärde att få notan på faktura. Notan betalades dock aldrig, och händelsen visade sig vara en del av ett större bedrägerimönster. Åklagare Henrik Nordquist, som leder utredningen, bedömer att mörkertalet är stort. "Jag tror att vi mest har skrapat på ytan," säger han. Totalt handlar det nu om bedrägerier för över en miljon kronor, riktade mot bland annat mataffärer, lekland och köpcentrum.

Utredningen återupptogs efter medieuppmärksamhet

Initialt lades utredningen om springnotan ner, men den återupptogs senare av åklagare Nordquist. "Det var mycket rapporterande om det här i media. Det var inte en anledning att återuppta utredningen, men det var ett skäl att granska saken en gång till," säger han.

Åklagaren yrkar på utvisning

Vid en presskonferens meddelade Henrik Nordquist att han kommer att yrka på utvisning för två av de åtalade. Dessutom planerar han att åtala för biståndsbrott, där de misstänkta ska ha erhållit bidrag de inte hade rätt till. Förutom de fyra huvudåtalade, som sitter häktade, åtalas ytterligare två personer för bedrägeri och häleri. Dessa två är dock inte häktade.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg