Fyra män döms för mord i Helsingborg - tre får livstid

Fyra män döms för mord i Helsingborg - tre får livstid

2024-05-05

Flera män dömda för mordet på Younes i en bil i Helsingborg, har kopplingar till organiserad brottslighet

I Helsingborg har fyra män dömts till fängelse, varav tre till livstid, för mordet på 22-årige Younes som skedde för över fyra år sedan. Händelsen involverade 24 skott som avlossades mot Younes medan han satt i en bil utanför sin flickväns bostad. Denna tragiska händelse ägde rum på en onsdagskväll den  21 maj 2020 i östra Helsingborg.

Younes, som inte var involverad i den organiserade brottsligheten, tros ha blivit måltavla i ett försök att sända en varning till någon närstående. Totalt stod sex personer åtalade i fallet, där flera av dem är kända profiler inom den kriminella miljön i regionen.

Rättsprocessen och domen

Under rättegången, som hölls i Helsingborgs tingsrätt, presenterades bevis som ledde till att tre av de åtalade männen dömdes till livstids fängelse. En yngre medåtalad, som var under 21 år vid tidpunkten för brottet, dömdes till elva år och nio månaders fängelse.

Rådmannen Andreas Gustafsson förklarade att det var bevisat att fyra av de fem tilltalade hade övervakat både målsäganden och hans dåvarande flickvän före mordet. De hade även skaffat vapen och planerat flyktvägar.

– Det är bevisat att männen har kartlagt målsäganden och hans dåvarande flickvän innan mordet, samt att de införskaffat både vapen och flyktfordon. Det är också bevisat att de hade planer på att mörda målsäganden redan före den 20 maj 2020, säger rådmannen Andreas Gustafsson.

Planerna på mordet hade påbörjats redan innan den 20 maj 2020.

Övriga åtal och frikännande

I samma rättsprocess dömdes en annan person till 3,5 års fängelse för att ha planerat att mörda två kvinnor med koppling till Younes familj med gift. En av de åtalade frikändes helt från anklagelserna om mord.

Effekten av tidsfördröjningen på rättsprocessen

Rådmannen nämnde även att trots att rättegången skedde fyra år efter mordet, hade detta inte påverkat kvaliteten på bevisningen avsevärt. Bevisen inkluderade krypterade chattar som spelade en viktig roll i att stärka åklagarens fall. Samtliga dömda har nekat till brott.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg