Fyra döms för dödsskjutning i Solna

Fyra döms för dödsskjutning i Solna

2024-05-19

Dödsskjutning i Hagalund – Fyra Män Döms för Mord

För ett år sedan sköts en man i 35-årsåldern till döds i Hagalund, Solna. Fyra män har nu dömts för inblandning i mordet, inklusive en 20-åring och en 16-åring.

Händelseförloppet

På kvällen tisdagen den 30 maj larmades polisen om flera skott som avlossats utomhus i Hagalund. Två personer hittades skadade och flera personer sågs fly platsen på elsparkcykel. Senare samma kväll meddelade polisen att en av de skadade, en man i 35-årsåldern, hade avlidit av sina skador. Enligt uppgifter i förundersökningsprotokollet hade den avlidne mannen kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholmsområdet. Åklagaren har framfört att skjutningen var resultatet av en konflikt mellan kriminella nätverk i området.

16-åring Sköt Medbrottsling

Fyra män åtalades för mordet och alla döms för inblandning. En 20-årig man, som också skadades vid skjutningen, döms till livstids fängelse för mord. En 16-årig man döms för mord och får drygt fem års fängelse. Han döms även för vållande till kroppsskada då han råkade skjuta sin medbrottsling, den 20-årige mannen som nu dömts till livstid. Två andra män, 26 respektive 32 år, döms för medhjälp till mord och får drygt 13 års fängelse.

Tingsrätten: "Ren Avrättning"

Tingsrätten konstaterar att den då 16-årige mannen sköt 12-15 skott mot offret med ett automatvapen av typen Kalashnikov AK47. Den 20-årige mannen avlossade ett skott med en halvautomatisk, modifierad startpistol, men det är oklart om detta skott träffade offret. Tingsrätten beskriver mordet som en förplanerad avrättning av en försvarslös person.

Minderårig Döms till Fängelse

Den 16-årige mannen döms till fängelse istället för sluten ungdomsvård, vilket är ovanligt för minderåriga. Rätten motiverar detta med att straffvärdet för brottet är så högt att sluten ungdomsvård framstår som en otillräcklig reaktion från samhällets sida.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg