Frikännande domar i mordmål med koppling till PKK-avhoppare

Frikännande domar i mordmål med koppling till PKK-avhoppare

2023-09-20

Svea hovrätt frikänner fyra män i mordmål med koppling till PKK-avhoppare

Svea hovrätt har nyligen fattat ett beslut som har väckt stor uppmärksamhet i Sverige. Fyra män, som tidigare i tingsrätten dömts till livstids fängelse för mord på en 47-årig man med koppling till PKK, har nu blivit frikända. 

I slutet av november 2021 inträffade mordet på den 47-årige mannen, som uppges ha varit en avhoppad medlem från den kurdiska organisationen PKK. Offret sköts ihjäl med flera skott i södra Stockholm, och sammanlagt åtalades sex män för att tillsammans ha varit inblandade i mordet.

I tingsrätten dömdes fyra av de åtalade till livstids fängelse. De ansågs ha haft en sådan inblandning i mordet att de skulle dömas för att tillsammans och i samförstånd ha mördat 47-åringen. Dessutom utvisades tre av männen på livstid.

I en senare överklagan till Svea hovrätt har samtliga fyra nu frikänts. Hovrätten ifrågasätter utredningens tillförlitlighet och förmågan att bevisa att de fyra männen hade uppsåt att medverka till mordet på 47-åringen.

Hovrätten konstaterar att även om det kan verka möjligt att flera av de åtalade varit medvetna om att de agerade inom ramen för ett planerat mord, "tillåter inte utredningen några säkra slutsatser i den frågan", som hovrätten uttrycker det.

Intressant nog är två av nämndemännen skiljaktiga i sitt beslut. En av dem vill fastställa tingsrättens dom i sin helhet, medan den andra vill döma två av männen för inblandning i mordet och en av männen för skyddande av brottsling.

Läs: Förundersökningsprotokoll om PKK-mordet

 

Foto: Polisen

Varukorg